Kultur

Norsk jul med kjærestepress

Ida Elise Broch kjenner på press etter å få seg kjæreste og artisten Gabrielle gjør sin skuespillerdebut i den nye norske Netflix-satsingen «Hjem til jul». Nå skal den norske serien vises i over 190 land.

Bilde 1 av 2

– Man kommer i en fase i livet der man bikker tredve, og så har man kanskje familie og venner som har kommet litt lengre enn deg. Man kjenner på at man må slutte å drømme og ikke bare prate om alt man skal gjøre. Man må faktisk ut og gjøre det. Sånn opplever jeg det hvert fall, sier Ida Elise Broch.

Skuespilleren snakker om den nye norske Netflix-satsinga «Hjem til jul», regissert av Per Olav Sørensen sammen med Anna Gutto. De seks episodene, som blant annet er spilt inn på Røros, kretser rundt hovedkarakteren Johanne (Broch) som kjenner på et sterkt press over å ikke ha en kjæreste, fra flere kanter. Hun starter en 24 dagers jakt på en partner hun kan ta med hjem til jul.

Lever andres meninger

Selv kjenner Broch seg igjen i situasjonen om det å gjøre alvor av det man drømmer om å gjøre når man runder 30 år.

– Men det er litt vanskelig å finne ut av hva man vil her i livet også, tenker Broch.

– Man blir fortalt og man blir lært om så mye, som om det er en mal man skal følge. Og den fulgte man kanskje mer før. Men det blir på en måte forventet i samfunnet, hvilken retning man skal ta i livet. Det er vanskelig å finne sin egen mening oppi det. Det er jo det Johanne opplever. Hun har det bra som hun har det nå. Men hun hører bare andres meninger om hvordan hun skal leve livet sitt hele tida. Hun må ta stilling til hva alle andre har sagt og hva er det hun selv vil, sier hun.

Skuespillerdebut

Hjelp får hun av sin samboer og venninne Jørgunn, spilt av Gabrielle Leithaug, som gjør sin første jobb som skuespiller.

– Jeg har alltid hatt lyst til å teste om jeg var tøff nok til å på på audition. Også gjorde jeg det, og fikk jeg en telefon på vei hjemover om jeg ville ha rollen, forteller artisten. At tematikken er noe hun selv behandler på sitt siste album, «Snart, Gabby», var rett og slett tilfeldig: – Vi var inne i siste prosess av miksing av plata mi akkurat da, så det var ingen som hadde hørt musikken min på det tidspunktet. Derfor var det ekstra gøy at tematikken i serien handler om å bli singel. Da tenkte jeg at dette er veldig morsomt, ler Leithaug.

– Men det er heller ingen som vet hva Jørgunn kjenner på. Og det liker jeg litt, at det får vi ikke helt svar på, poengterer hun.Av andre kjente ansikter i serien dukker Hege Schøyen og Line Verdal opp, men også Jakob Schøyen («Hit for hit»), Nader Khademi («Heimebane»), og Mads Sjøgård Pettersen («Askeladden»-filmene).

Selges til 190 land

Serien vil nå ut til over 190 land, men det er foreløpig uvisst hvilke land serien vil komme i dubbet versjon.

Anette Hoff synes det er interessant om hun blir dubbet til andre språk, som selv har vært med å dubbe filmer til norsk, med makkeren Dennis Storhøi. De to spiller for øvrig moren og faren til Johanne.

– Det som er interessant er det presset som Johanne føler, og som ikke vi som foreldre oppfatter at vi gir henne, og som kan relateres til det det ekte livet, sier Storhøi.

– I min generasjon var det ikke unaturlig at folk starta familie da de var 18-19 år. I dag utsetter man det å få familie litt mer, og så kanskje man føler det presset uten at man egentlig ber om det fra foreldre. Men det er også mange andre interessante spørsmål som kommer opp når man ser serien som ikke bare handler om det, sier skuespilleren.

Men om storyen er så universell at den er forståelig eller gjenkjennelig i alle disse landene serien blir tilgjengelig i, har ikke de to noe svar på.

– Er tematikken kulturbetinget, eller er den ikke det? Men, en familie med tre voksne barn, det eksisterer jo over hele verden, sier Hoff.

Julaften-scenene ble for øvrig spilt inn i mai og junimåned, noe Hoff beskriver som «veldig heftige», blant annet med fire barn på sett.

– Medisterkakene som så veldig fine ut de første rundene fatene kom inn, skrumpet inn og ble ekstra svette. Det var varmt og godt, humrer hun.

– Ikke noe nytt

Anette Hoff, som kan sies å være selve fjeset på «norsk TV-drama» og foretrekker lineær-TV best og nyhetene klokka 19.00, har vært med på TV-bransjens opp- og nedturer, fra lineær til digitalt:

– Jeg har opplevd at en serie og arbeidsplass ble nedlagt da nettet overtok, men det er også fantastisk å kunne ha tilgang til en kjempemeny gjennom strømme-tv, hvor man kan spise hva man vil. Ja takk, begge deler. Det er ingen vei utenom.

Men som skuespiller har hun ikke kjent nevneverdig på endringene i TV-bransjen.

– Det er kanskje mer produksjonsselskapene som kjenner på et økt press. Vi skuespillere er ganske vant med å jobbe under press uansett. Våre arbeidsdager er på ti til tolv timer, og det er ikke noe nytt. Det var sånn for ti år siden også.

Mer fra Dagsavisen