Kultur

Norsk film forsvinner etter kino

Statsstøttede norske filmer må være tilgjengelig der seerne er. De nye forskriftene må stille krav til produsentene.

Dette mener redaktør og filmbransjeaktør John Berge. I høringsrunden til de nye forskriftene for filmstøtte tidligere i sommer påpekte han det paradoksale at en film som «Blind» og en tv-serie som «Øyevitne» ikke er tilgjengelig på Blu-ray i Norge.

Denne uka kom Joachim Triers film «Louder Than Bombs» ut på Blu-ray i Storbritannia. Den er også tilgjengelig i tysk Blu-ray-utgave. Vil man ha den på Blu-ray i Norge, må man kjøpe den på import. Distributøren SF gir ikke ut «Louder Than Bombs» på Blu-ray i Norden.

– Det er trist at norsk film og TV-drama ikke får en bedre bevaring og bedre tilgjengeliggjøring, sier Berge. Han er redaktør for bransjebladene Kinomagasinet, Videomagasinet, og daglig leder for JB Forlag.

Les også: Frykter eksport av norsk filmstøtte

Netflix – i USA

På Netflix USA er «Louder Than Bombs» tilgjengelig nå – men ikke på Netflix i Norge. Her skal den først vises på betalkanal, så på allmenn TV, før den kan komme på strømmetjenester.

– «Louder Than Bombs» ble sett av bare 23.000 på kino i Norge. Det er en internasjonalt kritikerrost film produsert med norsk statsstøtte. Mange flere bør få muligheten til å se den, sier John Berge.

Etter kollapsen i salget av film på fysiske medier, er det oppstått et hull i tilgjengeligheten for norske filmer i forhold til de store kommersielle suksessene. Det er blitt vanskelig å få se norske filmer etter at de er gått på kino, påpeker Berge i sin høringsuttalelse til NFI og Kulturdepartementet.

«Blind» og «Louder Than Bombs» er utgitt i DVD-formatet på norsk, men det er ikke godt nok, mener Berge.

– Jeg skjønner produsentene, det er billigere å lage en DVD. Men DVD er 20 år gammel teknologi som nå fases ut. Det er Blu-ray som er den permanente utgaven av en film som «Louder Than Bombs».

– Kino er flyktig. Men støttesystemet er lagt opp rundt at kinoene har et eksklusivt vindu for visning av film. Etter kinovisning bør filmene snarest mulig gjøres tilgjengelig både fysisk og digitalt.

– For forbrukerne er det et forvirrende tilbud av konkurrerende strømmetjenester og digitalkanaler. NFI-støttede filmer burde kunne gjøres tilgjengelig digitalt gjennom NFIs eget eksisterende nettsystem for digital filmvisning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tas opp i Haugesund

Til helgen starter Filmfestivalen i Haugesund. De nye tilskuddsordningene for filmformidling er tema for bransjeseminaret på tirsdag.

– Det bør stilles krav til produsentene om tilgjengeliggjøring på andre plattformer når staten bruker millioner av kroner på støtte til en film som folk ikke får sett hvis de ikke rekker å se den på kino. Jeg skjønner ikke at ikke både filmskapere, produsenter og distributører ønsker å gjøre filmene sine lettere og bedre tilgjengelig for et større publikum, sier Berge.

Mer fra Dagsavisen