Annonse

Norsk dokumentarfilm kan vinne Oscar

Dokumentarfilmen «Kayayo – de levende handlekurvene» er på kortlisten til å bli Oscar-nominert til prisen for beste dokumentar på under 40 minutter.

Annonse
Kultur


Filmen av regissør og manusforfatter Mari Bakke Riise er tatt ut som en av ti forhåndsnominerte til prisen, også kalt kortlisten.

– Det er første gang noensinne en norsk film har kommet på kortlisten i denne kategorien og viser nok en gang hvor høyt nivå det er på norsk dokumentarfilm, sier Toril Simonsen, fagleder kort- og dokumentarfilm utland i Norsk filminstitutt.

Filmens handler om Bamunu – en 8 år gammel jente i Ghana som ikke har sett familien sin på 2 år. Hun er sendt til Accra for å jobbe som bærer, eller kayayo.

– Kayayo har blitt kvalifisert til Oscar-løpet ved å få prisen for beste kortdokumentar ved Big Sky-festivalen i Montana. Dermed ble den én av 77 godkjente filmer som kunne vurderes av Oscar-akademiet da fristen for påmelding gikk ut, sier Simonsen.

Filmen har mottatt priser over hele verden, men ifølge Simonsen var festivalen i Montana utslagsgivende for at filmen havnet på kortlisten. Deretter har filmen blitt stemt fram av stemmeberettigede dokumentarfilmskapere i Oscar-akademiet.

23. januar blir det klart hvilke fem av de ti filmene på kortlisten som blir nominert til Oscar. Selve prisutdelingen går av stabelen 4. mars. (NTB)

Annonse