Designer Pia Myrvold viser fram deler av sin nye multi-media installasjon FLOW på Steenersensmuseet i Oslo fredag. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Norsk cyberkunst i New York

Pia Myrvold fra Stavanger er en multikunster med verden som nedslagsfelt. Sist høst i Basel i Sveits, i januar i Los Angeles. Lørdag åpner hun stor utstilling i New York.

Mange norske kunstnere får mer oppmerksomhet ute i verden enn her hjemme. Multikunstner Pia Myrvold er én av dem. Hun har bodd mange år i Paris, men har utstillinger med jevne mellomrom i Norge. Og opererer med cyberkunst. Hun kombinerer 3D-media, maleri og skulptur for å skape nye kunstneriske opplevelser. For tida har hun en sterk tilstedeværelse i USA.

Når Dagsavisen treffer henne på telefon er hun i Paris for en kort stund. En liten mellomlanding før hun reiser tilbake til USA for å delta på åpningen av utstillingen «Flow» i galleri .No i New York 3. februar. En stor multimedia-installasjon som hun viste deler av på Stenersenmuseet i januar i fjor. Utstillingen på LACDA, Los Angeles Center for Digital Art, åpnet 12. januar. Fire store prosjektorer viser arbeidene down town LA. I høst viste hun en stor utendørs installasjon i Basel. Det var et bilde som sakte utviklet seg på fasaden.

- De to utstillingene i USA er litt forskjellige. Jeg har utviklet enkeltverker med utgangspunkt i videoinstallasjonen «Flow», som jeg deltok med på Venezia-biennalen 2011, sier Pia Myrvold.

Hun er en kunstner som arbeider med store og ressurskrevende prosjekter. I verket «Flow» har Myrvold skapt en avansert virtuell verden for sansene der hun ønsker å bringe en poetisk dimensjon inn i computerhverdagen.

 

Nyskapende

Pia Myrvold lanserte tidlig uttrykket «cybercouture» der kundene kan designe og bestille sine egne Pia Myrvold-antrekk via nettet. I dag arbeider hun hovedsakelig med «ny mediakunst».

- Min utvikling har gått i den retningen etter at jeg arbeidet med video. Og det startet jeg med på 1980-tallet. Nå jobber jeg med 3D-dimensjon. Jeg tenker på skulpturer som forandrer seg og maleri som beveger seg. Verket er tilført nye parametre, nye verdier. Dette er et nytt område innen billedkunsten. Det er det mest potente akkurat nå. Et spennende område, sier Pia Myrvold med overbevisning, og legger til at hun har forsket på området og gjort nye oppdagelser.

- Du har tidligere sagt at «arbeidet mitt handler om å skyve kunstbildet framover. Det bør institusjonene også være opptatt av». Skyver du fortsatt kunstbildet framover?

- Ja, absolutt. Dagens samtidskunst består av mange gjentakelser i formidlingsinstitusjonene, men kunstneren gjør arbeidet og forskningen. Jeg har arbeidet i 30 år og har en lang historie med å være forut for min tid. Det er forresten ikke uvanlig at en kunstner ligger i forkant. Det krever mye av juryer med hensyn til å oppdatere seg innen alt det nye. Det er ikke lett, men mer interessant, sier Myrvold.

 

nysgjerrigper

Pia Myrvold var bare 19 år gammel da hun startet som kunstner. Hun hoppet over akademiet og hadde sin første separatutstilling da hun var 22 år.

- Hva er drivkraften?

- Jeg er først og fremst veldig skapende. Jeg bare gjør det. Er en nysgjerrigper som er opptatt av å utforske og observere den kreative prosessen, sier Myrvold uten betenkningstid.

- Kunsten engasjerer meg, det er spennende, og jeg vet hva jeg holder på med.

Med seg til New York har Myrvold tredimensjonale videoarbeider og digitale trykk som er stillbilder av de bevegelige prosessene.

- Det blir som stillbilder fra en film. Arbeidene i New York er i storyboard-format, sier Myrvold, som også har laget en veggfrise på 3x10 meter.

 

Stiller ut i Norge

Det er travle tider for multikunstneren. I tillegg til de to utstillingene i USA skal hun holde forelesning og jobbe med digital kunst ved universitetet i Toronto. Deretter en kjapp tur til Oslo for å forelese i Oslo arkitektforening 12. april. I løpet av året stiller hun ut i Kristiansand og Bergen, og i november er Pia Myrvold klar for Stenersenmuseet.