Annonse
Det siste bildet av Pål Norheim, tatt av broren John Kristian i august 2017, ved familiens hytte utenfor Mo i Rana.

Norheims siste oppdateringer

Han ble Brage-nominert for sine Facebook-poster. Nå kommer boka «Oppdateringer 2». Den var nesten klar da Pål Norheim døde brått i sommer.

Annonse
Kultur

 

– Han ville alltid ha mer tid. Det siste vi mailet om, var om han kunne utsette leveringen litt til. Men manuset til «Oppdateringer 2» var så godt som klart, forteller Bjørn Aagenæs, forlegger i Kolon Forlag.

Denne uka gir Kolon ut boka «Oppdateringer 2» av Pål Norheim. Gjennom sine velskrevne oppdateringer og saklige debatter var litteraturkritikeren og nattskiftarbeideren Pål Norheim blitt en sentral stemme i norsk Facebook-offentlighet.

4. august i år, mens han var på familiehytta i Nordland, fikk han et hjerteinfarkt og døde, 55 år gammel. Hans brå dødsfall utløste en bølge av hyllester, dyptfølte nekrologer og varme ord både i avisene og på Facebook, mediet som Norheim hadde gjort til sitt eget og utviklet til en kunstart.

– Det var et sjokk og et forferdelig tap da Pål døde. Det å miste en bror og en nær venn er det verste jeg har opplevd. Midt i sorgen var det fint å se på Facebook at Pål hadde betydd mye for veldig mange, sier Dag Norheim, Pål Norheims bror og familiens talsperson.

– Utgivelsen av denne boken har vi hele veien vært positive til. Vi er helt sikre på at dette er det Pål ville ha ønsket, sier Norheim.

Påls plan

– Avtalen vår var å utgi «Oppdateringer 2» i løpet av høsten. Vi følger Påls plan, sier Bjørn Aagenæs.

Det var Aagenæs som tok initiativet til å samle Norheims Facebook-postinger i bokform i 2014. «Oppdateringer» ble nominert til Brage-prisen i klassen skjønnlitteratur, og juryen skrev blant annet at Norheim «besitter tilsynelatende evnen til å formulere en åpnende innsikt om nærmest hva som helst».

– Han jobbet mye med Facebook-tekstene sine. Noen av dem var nok spontant nedtegnet, men de fleste var gjennomarbeidet før publisering. Facebook-tekstene har likevel en friskhet ved seg som man ofte ikke ser i skrivebords-dagbøker, sier Aagenæs.

– Han var en fornuftens røst på Facebook, sentral i mange debatter, godt likt og respektert. Alle visste om Pål. Han hadde veldig mange venner. I den norske litterære offentligheten var han litt i randsonen, men der var han et fyrtårn. sier Bjørn Aagenæs.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Reiser i Afrika

Oppdateringene i den nye boka strekker seg fram til 17. juni, da Norheim selv satte strek for å gjøre ferdig manuset. Han fortsatte å skrive oppdateringer på Facebook helt fram til august, og profilen hans ligger fortsatt åpen som en minneside.

Som misjonærsønn var Norheim dels oppvokst i Etiopia. «Oppdateringer 2» inneholder en rekke poster fra reiser i både Etiopia og Nord-Afrika, i tillegg til betraktninger hjemmefra, fra Casablanca til Café Sara.

– I denne boka er tekstene litt mer konsentrert rundt reiser i Afrika, Midtøsten og barndom, sier Aagenæs, som jobber med flere posthume utgivelser av det Norheim skrev utenfor Facebook.

– Vi er blitt enige med Norheims familie om å utgi «Oppdateringer 2» først, deretter en essaysamling, og forhåpentlig også flere bøker etter hvert. Norheim skrev mye og etterlot seg en mengde materiale. Vi vil se gjennom materialet sammen med familien. Det dreier seg om artikler, essays, reiseskildringer, og Facebook-oppdateringer som har klare litterære kvaliteter, sier Aagenæs.

 

Fra «Oppdateringer 2»

Eidsvågneset, 14. juni 2017

Min mor mente at kortspill var synd fordi man spilte om penger. Hun mente også at man kom til helvete hvis man ikke ba Gud om tilgivelse, eller sluttet å spille kort, én gang for alle.

«Men vi spiller jo ikke om penger», svarte jeg, «vi spiller vri åtter.»

«Ja, men allikevel», var gjerne svaret hun ga hvis hun slapp opp for argumenter.

Noen ganger, når jeg diskuterer på Facebook, er det nesten så jeg savner disse samtalene.

Utdrag fra Pål Norheim:
«Oppdateringer 2»,
Kolon Forlag 2017

Annonse