Kultur

Norges store litteraturfest i Tyskland er i gang

Det har kostet 51 millioner og tatt flere år å planlegge. Norges største litterære stjerner, kongelige og politikere har åpnet bokmessen i Frankfurt.

– Jeg tror kanskje ikke vi i Norge har forstått hvor stort dette er. Og hvor stort dette markedet er. Vi har aldri gjort noe lignende som det vi gjør i Tyskland i år, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til NTB fra den røde løperen utenfor åpningsseremonien for bokmessen i Frankfurt.

Hundrevis av tyske og utenlandske journalister har møtt opp for å få et glimt av kveldens stjerner: Det norske kronprinsparet, Karl Ove Knausgård, kulturministeren og statsminister Erna Solberg. Sånn er det når Norge er hovedland på verdens største bokmesse, en gedigen feiring av litteratur med nærmere 300.000 besøkende.

Les også: Norge med poetisk paviljong på verdens største bokmesse (DA+)

– Dette er vårt største kulturprosjekt utenlands så lenge jeg kan huske. Vi har jobbet lenge, og det at vi ble hovedland i Frankfurt har gitt oss mange ringvirkninger, sier statsminister Erna Solberg (H).

Men det har også kostet. Staten har spyttet inn 31 millioner inn i prosjektet, og totalbudsjettet er på 51 millioner kroner. Håpet er at ringvirkningene skal vare i årevis framover.

2.000 prominente gjester er til stede på åpningsseremonien som startet klokka 17 tirsdag.

Les også: Hun åpner verdens største bokmesse – og vil erte på seg Kina (DA+)

---

Fakta om bokmessen i Frankfurt

  • * Franfurter Buchmesse er verdens største bokmesse. Den ble arrangert for første gang i 1949. I år går den av stabelen 15.–20. oktober.
  • * Det ventes nærmere 300.000 besøkende, 7.500 utstillere og 10.000 tilreisende journalister.
  • * 70 prosent av de besøkende er fra Tyskland, 22 prosent fra Europa, 5 prosent fra Asia og 2 prosent fra Amerika.
  • * Til sammen skjer det 4.000 arrangementer under messen.
  • * Hvert år velges det ut et land som er æresgjest for messen, og i år er det Norge som har den rollen. Det innebærer hundrevis av norske kultur- og litteraturarrangementer i Tyskland og på messen.
  • * Staten har brukt 30 millioner kroner på satsingen, som totalt har et budsjett på 51 millioner kroner.
  • * Til sammen 100 norske forfattere deltar på messen i 2019.
  • * Bokmessen åpnes tirsdag kveld av kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Erna Solberg (H).
  • * Kronprinsessen har reist til Frankfurt fra Berlin med et eget litteraturtog. Om bord på toget var 19 norske forfattere.

---

Mer fra Dagsavisen