Norges store litteraturfest i Tyskland er i gang

Det har kostet 51 millioner og tatt flere år å planlegge. Norges største litterære stjerner, kongelige og politikere har åpnet bokmessen i Frankfurt.

– Jeg tror kanskje ikke vi i Norge har forstått hvor stort dette er. Og hvor stort dette markedet er. Vi har aldri gjort noe lignende som det vi gjør i Tyskland i år, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til NTB fra den røde løperen utenfor åpningsseremonien for bokmessen i Frankfurt.

Hundrevis av tyske og utenlandske journalister har møtt opp for å få et glimt av kveldens stjerner: Det norske kronprinsparet, Karl Ove Knausgård, kulturministeren og statsminister Erna Solberg. Sånn er det når Norge er hovedland på verdens største bokmesse, en gedigen feiring av litteratur med nærmere 300.000 besøkende.

Les også: Norge med poetisk paviljong på verdens største bokmesse (DA+)

– Dette er vårt største kulturprosjekt utenlands så lenge jeg kan huske. Vi har jobbet lenge, og det at vi ble hovedland i Frankfurt har gitt oss mange ringvirkninger, sier statsminister Erna Solberg (H).

Men det har også kostet. Staten har spyttet inn 31 millioner inn i prosjektet, og totalbudsjettet er på 51 millioner kroner. Håpet er at ringvirkningene skal vare i årevis framover.

2.000 prominente gjester er til stede på åpningsseremonien som startet klokka 17 tirsdag.

Les også: Hun åpner verdens største bokmesse – og vil erte på seg Kina (DA+)