Kultur

Norges «American Psycho» er tilbake: Nå går han inn i event-bransjen

Hans romaner fra innsiden av norske maktmiljøer har vakt oppsikt. Denne gangen har Henrik Langeland tatt for seg event-bransjen og gründere.

Finansmannen og PR-rådgiveren Christian von der Hall er blitt beskrevet som en moderne Peer Gynt eller en norsk «American Psycho».

En gang hvert tiår har Christian von der Hall gjort furore i norsk offentlighet.

Nå er han klar igjen.

29. mai kommer Henrik H. Langeland med «Showtime», den tredje romanen om den fiktive Christian von der Hall, finansmann, PR-rådgiver, og nå i underholdningsbransjen.

###

– Vi gleder oss til det vi håper og tror blir sommerens store underholdningsroman, sier kommunikasjonssjef Tone Hansen i Cappelen Damm.

«Wonderboy»

«Wonderboy» i 2003 ble en bestselger med over 100.000 solgte. Her introduserte Langeland skikkelsen Christian von der Hall, da visepresident i et nyrikt dotcom-selskap som begir seg inn på et spektakulært oppkjøpsraid i norsk forlagsbransje.

Les også: Forleggerne frykter færre bøker framover (+)

Litteraturviter og forfatter Langeland hadde også vært management trainee i Schibsted-konsernet, og beskrev finansdelen av mediebransjen fra innsiden. Boka høstet ros for sin presise satiriske skildring av norsk og skandinavisk finansliv.

I 2013 kom Langeland med oppfølgeren «Fyrsten». Her var Christian von der Hall blitt 47, og gått over til PR-bransjen i et First House-aktig påvirkningsselskap, der han skal sikre valgseier for Erna Solberg. «Fyrsten» ble også berømmet for presis skildring av pr-bransjen. «Min oppgave er å gi innblikk i en lukket maktverden» sa Langeland til NTB om «Fyrsten».

I begge bøkene er det fiktive og virkelige personer om hverandre, og begge bøkene startet spekulasjoner om hvem som var modellen for Christian von der Hall.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I «Showtime» har Christian von der Hall blitt en sentral aktør gått over til eventbransjen og blitt en sentral aktør i det norske startup-miljøet.

«Nå nærmer vår helt seg 60 og har begynt å ane at det finnes noe her i livet som er enda viktigere – og det er kjærlighet. Eller som Christian von der Hall, en ektefødt mann av sin tid, gjerne kaller det: underholdning» heter det i forlagets presentasjon av boka.

Forsvant fra Facebook

Tidligere i vår dukket Christian von der Hall opp som en Facebook-profil, men forsvant brått igjen.

– I vår har forlaget vurdert ulike digitale markedsframstøt rundt boklanseringene, en av disse var å opprette en facebookside for denne bokens hovedperson Christian. Facebook-siden ble opprettet, men i det videre arbeidet med lanseringen ble det tatt avgjørelse om å ikke følge opp Facebook-siden, og vi valgte da å legge den ned kort tid etter at den ble opprettet, kommenterer Tone Hansen i Cappelen Damm.

Henrik Langeland har gjort ett intervju med A-magasinet og gir ikke andre intervjuer før det er publisert, opplyser forlaget.

Dagsavisen har vært i kontakt med Langeland, som henviser til forlaget Cappelen Damm.

Skandale

Den første boka om Christian von der Hall ble gitt ut på forlaget Gyldendal, «Fyrsten» på Gyldendal-eide Tiden. Med den nye boka har Langeland meldt overgang til Cappelen Damm, som er Norges største forlag.

Mellom «Fyrsten» og «Showtime» ble Langeland selv aktør i en medieskandale som var en Christan von der Hall-bok verdig. I 2014 ble Langeland hyret til å skrive Aker-konsernets bedriftshistorie i anledning konsernets 175-årsjubileum: «Eventyrerne: En fortelling om Aker i vår tid».

Les også: Røkke legger omstridt Aker-bok gratis ut på nett

Men samarbeidet mellom Langeland og Aker-eier Kjell Inge Røkke skar seg, og i november 2017 stoppet Aker utgivelsen av boken.

###

Utover våren 2018 fortsatte forlaget Tiden arbeidet med å gi ut Aker-boken som planlagt, mot Kjell Inge Røkkes vilje. I mars 2018 la Kjell Inge Røkke det opprinnelige manuset til jubileumsboken gratis ut på nettet, like før forlaget ga ut boken.

«Aker har betalt Langeland og Tiden Norsk Forlag til sammen rundt 4 millioner kroner for å gjøre jobben. Aker kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål. Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boken.» hevdet Kjell Inge Røkke i forordet til manuset som Aker-konsernet la ut for gratis nedlasting.

Umiddelbart etter publiseringen trakk Tiden forlag boka tilbake, etter at Morgenbladets litteraturanmelder Bernhard Ellefsen konstaterte at store deler av boka var avskrift fra bl.a. Wikipedia, Store Norske Leksikon og flere andre ukrediterte skriftlige kilder.

«Passasjer i boka er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk, innrømmet Tiden forlag.

Det gjorde at også Aker-konsernet fjernet bokmanuset fra sine nettsider.

Langeland har ikke kommentert saken etter at Aker-boka ble trukket tilbake. Mot slutten av 2018 gikk Langeland over fra Tiden til Cappelen Damm.

ANMELDELSE: Ny roman fra Beate Grimsrud - «Bedre kan det knapt bli»

Mer fra Dagsavisen