Fredags formiddag i Nydalen med Chirkutt og Casa Murilo. Mandag starter deres felles turné i Oslo.

Norge - Bangladesh tur/retur

Neste uke turnerer oslogruppa Casa Murilo sammen med 
Chirkutt fra Bangladesh, Norge rundt. I Bangladesh har 
Casa Murilo spilt for 20 millioner TV-seere.

Samarbeidet mellom de to gruppene begynte da Casa Murilo var i Bangladesh i for. Som et ledd i Rikskonsertenes internasjonale program for å styrke kulturlivet i utviklingsland. I Bangladesh opptrådte Casa Murilo på det populære TV-showet «Phone-O-Live», som har 20 millioner seere.

- Fire ganger så mange som så Ylvis hos Ellen DeGeneres, minner de om, med glimt i øyet. I hovedstaden Dhaka ble Casa Murilo ikke bare kjent med gruppa Chirkutt, de fant bokstavelig talt tonen sammen.

- Vi hadde et svært travelt program i utgangspunktet. Det var så vidt vi hadde tid til å sove. Og den tida vi hadde til å sove brukte vi i stedet sammen med Chirkutt, forteller Chris Winfield og Dan Hesketh. For å forsterke det internasjonale aspektet frontes Casa Murilo av to briter, som har bodd i Norge i fem år nå.

 

Stor begivenhet

Chirkutt er store i hjemlandet. De spiller på arenaer med plass til 50.000 mennesker, og opptrer for 50 millioner når de er på TV. «På Kaizers-nivå», som Casio Murilo uttrykker det. Likevel er norgesturneen en ny og spesiell opplevelse for dem, forteller sangeren Sharmin Sultana Sumi. Hun sier at dette er første gang ei gruppe fra Bangladesh turnerer i utlandet, noe som har gjort norgesbesøket til en mediebegivenhet i hjemlandet hennes.

- Casa Murilo var en perfekt match for oss. Etter at vi møtte dem har vi begynt å tenke stort. Dette er bare begynnelsen for oss, sier Sumi.

- Vi kommer fra forskjellige kulturer, men holdningene våre er felles. Å spille for folk er det viktigste vi gjør. Vi merket dette med en gang vi så Chirkutt, de var ikke dem på scenen og folk som så på, bare en stor forsamling som har det moro sammen.

Etter møtet i Bangladesh trodde de at den første avskjeden var definitiv. Men tidligere i år møttes de igjen for å opptre på en festival i Jaffna på Sri Lanka, for 25.000 mennesker.

- Chirkutt har vært så hyggelige mot oss, så vi skulle gjerne vist dem litt norsk gjestfrihet til gjengjeld. Og så fikk vi denne sjansen, forteller Winfield og Hesketh. Som håper at heller ikke dette blir siste gangen de tar farvel, når turneen er over. De kommer også til å gå i studio sammen under norgesbesøket.

 

Kultur og bistand

De to gruppene innledet gårsdagens øving med å spille «Trams And Empty Streets», en låt de også har laget video til sammen, og fellesnummeret «Kanamachi»/ «Take no More». Siden vi møter dem i lokalene til Rikskonsertene i Nydalen er det fristende å snakke om regjeringssonderingene som har foregått på den andre siden av gata. Siden turneen til Chirkutt og Casa Murilo er et dyrt internasjonalt prosjekt, finansiert av Utenriksdepartementet, som omfatter både kultur og bistand. Og som vi kanskje ikke kan ta for gitt?

- Vi har bare bodd i Norge i fem år, og kan ikke stemme, så vi skal ikke uttale oss for mye om politikk. La oss bare si at vi er glade for å få denne muligheten. Vi må også ha respekt for at folk i Bangladesh har mer alvorlige problemer enn oss, mener Casio Murilo.

- Vi opplever store økonomiske kriser, og får ingen offentlig støtte. Det er ikke alltids så lett, sier Sumi.

Når musikere fra forskjellige kulturer møtes pleier de gjerne å si at musikken er et «universelt språk», som forstås på tvers av kulturer og landegrenser. Det må være lov til å si at formuleringen er blitt en klisjé?

- Vi har gjort flere konserter sammen nå, med våre forskjellige former for musikk, i Bangladesh, India og Sri Lanka, og responsen vi fikk var, vi må nesten bruke et slikt ord, spektakulær. Vi har klart å kommunisere med folk vi ikke kunne snakke sammen med. Musikken gjorde jobben. Så vi vil, ja, musikk er et universelt språk, selv om det høres ut som en klisjé, mener Casa Murilo.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Turneen til Casa Murilo og Chirkutt begynner i Kulturkirken Jakob i Oslo mandag, og fortsetter til Bergen, Molde, Trondheim, Svolvær og Bodø.