Kjell Westö er en av Finlands mest folkekjære og kritikerroste forfattere. FOTO: LUCA KLEVE-RUUD

Nordisk pris til Westö

Nordisk råds litteraturpris ble tildelt den finsk-svenske forfatteren Kjell Westö i går kveld.

Westö fikk prisen for romanen «Hägring 38», utgitt på norsk i vår som «Svik 1938» (Pax forlag).

Kjell Westö har tidligere skrevet en serie historiske romaner fra Helsingfors på 1900-tallet. I romanen som nå har gitt ham Nordisk råds litteraturpris, skriver han om opptakten til andre verdenskrig sett fra Helsingfors.

«Han blander fakta og fiksjon på en leken måte og blåser hull i den historiske romanens konvensjoner», heter det i utvalgsjuryens begrunnelse.

Westö er en av Finlands mest folkekjære og kritikerroste forfattere. Også i 2010 gikk Nordisk råds litteraturpris til en finsk roman fra andre verdenskrig, «Utrenskning» av Sofi Oksanen.

De to norske nominerte til årets Nordisk råds litteraturpris var Tomas Espedal med «Bergeners», og Mona Høvring med «Camillas lange netter».

Prisen for barne- og ungdomslitteratur er Nordisk Råds nyeste pris og ble delt ut for første gang i fjor.

 

Pris til nordmann

Nordisk råds barnelitteraturpris gikk i år til Norge og boka «Brune», av forfatter Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter. «En varm og sterk historie om vennskap og mot, og om savn, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi (...) en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon», heter det fra Nordisk råds jury.

Boka handler om Rune, som har det vanskelig etter å ha flyttet til et nytt sted, men finner en brun drakt som gjør ham til superhelten Brune.

«Brune» kom på Gyldendal Forlag i 2013, ble nominert til Brageprisen i fjor, og ble tildelt Kulturdepartementets litteraturpris for 2013.

 

Musikk, film og miljø

Fem filmer var nominert til Nordisk råds filmpris, Norges nominerte var Eskil Vogts «Blind». Prisen gikk til islandske «Om hester og menn», i konkurranse med de mye omtalte filmene «Nymphomaniac» av Lars von Trier og «Turist» av Ruben Östlund. Filmprisen ble delt ut for 11. gang.

Nordisk råds musikkpris ble delt ut første gang i 1965 og er siden 1990 blitt delt ut årlig, annethvert år til en komponist og annethvert år til en utøver. I år gikk prisen til danske Simon Steen-Andersen for verket «Black Box Music».

Nordisk Råds natur- og miljøpris skulle i år tildeles en nordisk kommune, by eller et lokalsamfunn som har gjort en særlig innsats for miljøet. Blant de 13 nominerte gikk prisen til Reykjavik kommune, for kommunens satsing på biologisk mangfold og miljøbevisst byplanlegging. Ingen norske var nominert.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no