Kultur

– Nok ABE-kutt nå

– Nå har vi hatt denne reformen lenge. Kulturlivet har effektivisert seg inn til beinet og vel så det.

Dette sier Åslaug Sem-Jacobsen, Senterpartiets representant i Stortingets kulturkomité.

I går skrev Dagsavisen om kulturlivets bekymring for Solberg-regjeringens pågående ABE-reform (Avbyråkratiserings- og Effektiviseringsreformen), som siden 2015 har pålagt alle statlige institusjoner en årlig produktivitetsinnsparing, i år på 0.5 prosent.

Nå er det ikke mer igjen å kutte uten at det går ut over mulighetene til å utføre samfunnsoppdraget for Det Norske Teatret, mente styreleder i DNT Nina Refseth.

Norsk filminstitutt har nå varslet nedbemanning som følge av ABE-reformen.

– Når det er gått så langt at en styreleder i Det Norske Teatret sier de framover må spille mindre teater – var det virkelig målet? Det ansvarlige å gjøre nå må være å evaluere denne reformen, fastslår Sem-Jacobsen.

Les også: Teatertopp: – Det er vanskelig å se hva som er målet med å fortsette dette effektiviseringskravet

– Reformen tærer på

Mindretallet i familie- og kulturkomiteen, bestående av SP, SV og Arbeiderpartiet, kom med merknader om ABE-reformen i behandlingen av Stortingsmeldingen om kultur tidligere i år.

«Regjeringen Solberg har de siste årene har svekket økonomien til mange av aktørene i kulturfeltet gjennom overføring av ABE-reformen til kulturfeltet», heter det i merknaden fra mindretallet, som ber om en evaluering av ABE-reformen på kulturfeltet.

– Kulturinstitusjonene melder at reformen tærer på evnen til å gjennomføre egenproduksjoner. Alle jeg snakker med i kulturlivet fastslår at dette i praksis er kutt, ikke effektivisering. Det virker som regjeringspartiene ikke hører på kulturinstitusjonene som sier det ikke er rom for mer effektivisering, sier Sem-Jacobsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SV: – Latskapspolitikk

– Kulturlivet er vant med å snu på hver krone. Men kulturlivet kan ikke effektivisere på kjernedriften. Vi kan ikke gjøre teaterstykker om til monologer, eller be orkestre spille fortere. Fortsetter vi med denne sulteforingen av kulturlivet, går det ut over kvaliteten, mener Freddy-Andre Øvstegård, SVs representant i familie- og kulturkomiteen.

Finansdepartementet fastholdt overfor Dagsavisen i fjor at det ikke er planer om å evaluere ABE-reformen.

«En byråkratisk fast rapportering om gjennomføringen av reformen ville vært ressurskrevende og i strid med prinsippet om avbyråkratisering», kommenterte statssekretær Brage Baklien (Frp) i Dagsavisen i går.

– Det viser hvor lite hensiktsmessig dette kuttet er når man ikke engang klarer å evaluere effektiviseringseffekten, sier Øvstegård.

Les også: Dagsavisen mener - Farlig ostehøvelbruk 

– Det er fullt mulig å utrede hvilken betydning kuttet har hatt i kulturfeltet, for for eksempel gjennom vakante stillinger i orkestre. Norsk Teater- og Orkesterforening har anslått at kulturfeltet har tapt 70 millioner på reformen. I vårt alternative statsbudsjett for 2019 foreslo vi å tilføre 40 millioner til de nasjonale institusjonene og 15 millioner til de regionale som en start for å snu effekten av reformen, sier Øvstegård.

– Det er ikke effektivisering i det hele tatt, det er latskapspolitikk, når man bare ber alle statlige institusjoner ta et flatt nedtrekk. Jeg hører regjeringens representanter si til kulturlivet at de har forståelse for at dette er vanskelig. Man ser hvordan det rammer, men vil ikke ta konsekvensen av det. Det er respektløst å ikke høre på kulturlivets institusjoner som leverer sine merknader og kommentarer gjennom høringer og innspillsmøter, mener Øvstegård.

Les også: Teatertopp advarer mot mer effektivisering

Mer fra Dagsavisen