Den canadiske forfatteren Alice Munro er tildelt Nobelprisen i litteratur. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Nobelprisen i litteratur til Munro

Vår tids mester i novellekunst. Slik lyder den korte begrunnelsen for at årets nobelpris i litteratur tildeles canadiske Alice Munro (82).

– Hun er samtidens mester i novellekunst, sa Svenska Akademiens sekretær Peter Englund da han kunngjorde årets vinner i Stockholm torsdag.

Munro regnes blant verdenslitteraturens fremste novelleforfattere. Hun har år etter år blitt regnet som favoritt til å vinne nobelprisen, og når det omsider er hennes tur, blir hun den trettende kvinnen som tildeles den prestisjetunge prisen siden 1901.

Anerkjent

Alice Munro ble født i 1931 i Wingham i Ontario. Hun debuterte med sin første novellesamling, «Dance of Happy Shades», i 1968, og i 2009 ble hun tildelt den anerkjente Man Booker International Prize.

I den forbindelse sa hun til Wall Street Journal at hun tidligere prøvde å skrive romaner, uten å lykkes.

– Romanen brøt alltid sammen da jeg hadde kommet halvveis, og jeg mistet interessen for den, sa Munro.

Canadieren har i stedet skrevet en rekke svært kritikerroste novellesamlinger, og Englund mener alt Munro har skrevet er «kolossalt bra».

– Men hvis jeg må plukke ut en favoritt som ligger mitt hjerte nært, må det være «The Moons of Jupiter» fra 1982, sier Englund til SVT.

Lang tradisjon

Til tross for den enorme suksessen de siste førti årene forblir 82-åringen like ydmyk og ujålete som kvinnene hun omtaler i novellene sine. Disse kvinnene passer ofte ikke inn i de stereotypiske fremstillingen av vakre, sterke heltinner i litteraturen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Englund sier at han har lagt igjen den hyggelige beskjeden på 82-åringens telefonsvarer. Hun bor i den canadiske småbyen Clinton, og tidsforskjellen gjør at det har vært vanskelig å få tak i henne.

– Hun fullbyrder en tradisjon som går tilbake til Tsjekhov. Mange har sammenlignet henne med ham, men hun står fullstendig på egne bein, sa Englund med henvisning til den russiske forfatteren Anton Tsjekhov.

Helseproblemer

82-åringen uttalte tidligere i år at hun har pensjonert seg fra forfatterjobben. Det samme sa hun imidlertid i 2006, før hun utga samlingene «For mye lykke» og «Bare livet», som forlaget Gyldendal også har utgitt på norsk.

Munro har i senere tid fått behandling for kreft og er blitt operert for hjerteproblemer. Englund håper likevel at nobelprisvinneren får reist til Sverige for å motta prisen på 8 millioner svenske kroner.

– Selv om hun er så gammel, håper jeg hun kommer til å våge å ta ferden over Atlanteren, for jeg vil veldig gjerne treffe henne, sa Englund. (NTB)