Kultur

Nobel splittelse ødeleggende for litteraturprisen

KOMMENTAR: Bob Dylan og Elfriede Jelinek er blant nobelprisvinnerne i litteratur som ble lekket på forhånd. Nå truer krisen i Svenska Akademien hele prisens eksistens.

Bilde 1 av 4

Sju av nobelprisvinnerne i litteratur er blitt avslørt på forhånd. Det er en av konklusjonene i en advokatutredning rundt Svenska Akademiens håndtering av den såkalte «Kulturprofilen»s nære tilknytning til institusjonen som deler ut Nobelprisen i litteratur. I fjor høst ble mannen, som er sentral i svensk kulturliv, anklaget av 18 kvinner for seksuell trakassering og overgrep, også i lokaler som eies eller disponeres av Svenska Akademien.

Kampen om Akademiens videre eksistens ryster ikke bare grunnvollene i svensk kulturliv, men også troverdigheten til verdens største og viktigste litteraturpris. Tre av de mest kjente medlemmene i Akademien – forfatterne Peter Englund, Klas Östergren og Kjell Espmark – har allerede trukket seg. Forfatteren Sara Stridsberg teller på knappene om hun skal gjøre det samme, og de 18 medlemmenes «ständiga sekreterare» Sara Danius har sagt hun sitter så lenge «hun orker».

Les også: De deler ut Nobelprisen i litteratur, men nå rakner det i Svenska Akademien

Mandag ble Danius personlig kalt inn på teppet til Akademiens høye beskytter, kong Carl Gustav. Tirsdag fikk hun en bredside i den svenske avisen Expressen fra en av sine forgjengere i lederstolen, Horace Engdahl. At han i en kronikk betegner henne som «den verste permanente sekretæren» siden 1786, har fått Danius støttespillere i Akademien til å se rødt, og dermed er situasjonen mer fastlåst enn noensinne.

Nå hviler Akademiens framtid på hvorvidt svenskekongen velger å bruke sin rett til å gripe inn, eller om Katarina Frostenson, akademimedlemmet som er årsaken til den sterke splittelsen, velger å tre tilbake på eget initiativ.

Les også: Ukene som endret Sverige

Konflikten i Svenska Akademien bunner i håndteringen av kulturprofilen og kunstklubbeieren. Han er gift med et av Akademiens medlemmer, den kjente lyrikeren Katarina Frostenson, som ifølge rapporten som nå er blitt utarbeidet i kjølvannet av metoo-skandalen selv kan ha hatt økonomiske fordeler av arrangementer i en sentral klubb for kunst og litteratur i Stockholm som hun er deleier i sammen med mannen. Akademien har brukt klubben til arrangementer. Ifølge rapporten kan den overgrepstiltalte mannen og Frostenson videre ha brutt skatteloven, bokføringsloven og skjenkeloven. Via sin advokat betegner kulturprofilen det hele som en «heksejakt».

Les også: I krise etter #metoo-avsløring

En avstemming blant medlemmene i Akademien om hvorvidt Frostenson skal ekskluderes på bakgrunn av funnene i rapporten, har knust fellesskapet blant «De Aderton» – som de kalles, de til enhver tid 18 medlemmene som velges på livstid. Fra før har to medlemmer, Kerstin Ekman og Lotta Lotass trukket seg av andre grunner, førstnevnte på bakgrunn av Salman Rushdie-affæren. Åtte av de gjenværende medlemmene stemte for at Frostenson skal bli sittende, tross funnene i rapporten. Noe av det som opprører mest utover bruddene mot Akademiens taushetsløfte, er at de åtte som stemte mot ekskludering ifølge Dagens Nyheter begrunner det med at det ikke har forekommet «seksuell trakassering i juridisk forstand mot personer i eller nær Akademien». Som Dagens Nyheters kommentator Björn Wiman syrlig skriver, seksuell trakassering betyr ikke noe så lenge de ikke har rammet Akademien selv.

Les også: Koner og døtre ble trakassert

Avstemningens resultat har gjort at tre av de mest kjente såkalte «ledamotene» så langt har valgt å forlate Akademiens bord, og flere av medlemmene har dessuten valgt å åpent uttale seg om den interne konflikten - stikk i strid med regelverket. Et «ledamot» i Akademien har absolutt taushetsplikt, og kan ifølge dagens regelverk ikke erstattes før vedkommende avgår ved døden. Det finnes imidlertid to unntak. Å bryte taushetsplikten gir grunnlag for ekskludering fra bordet, i tillegg til så vel juridiske som moralske lovbrudd. Og det er ikke et hvilket som helst bord det gjelder. I 232 år har Akademien støttet litteratur som kunstform og vitenskap så vel økonomisk som symbolsk gjennom en rekke priser og stipender, også internasjonalt.

Les også: Endelig takker Dylan for Nobelprisen

Mest kjent er selvsagt Nobelprisen i litteratur, verdens på alle vis største og viktigste litterære pris på 10 millioner svenske kroner, som det hvert år knytter seg stor spenning og høylytte spekulasjoner til. Den såkalte «Kulturprofilen» har angivelig bidratt til å sette ytterligere fart i disse spekulasjonene minst sju ganger. Han skal ha avslørt hvem som vinner og på den måten blant annet påvirket oddsen hos bookmakerne. Mistanken om en «muldvarp» har figurert i Akademiens krets i mange år, og spekulasjonene skjøt fart etter at franske Jean-Marie Gustave Le Clézio, helt ut av det blå, fikk oddsen til å synke fra 15 til 1 i timene før han svært overraskende ble utpekt som vinner. Bookmakeren Ladbrokes stanset da spillet på grunn av mistanken om lekkasje. Prisutdelingene og vinnerne det skal være snakk om utover Le Clézio i 2008, er Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitsj (2015) og Bob Dylan (2016) ifølge Dagens Nyheter.

Les også: Nobelprisen til Le Clézio

De åtte som stemte mot å ekskludere Frostenson for blant annet å ha lekket informasjonen til ektemannen, også hva gjelder utnevnelse av nye medlemmer til Akademien, argumenterer med krav om rettssikkerhet for Frostenson all den tid de mener bevisførselen er utilstrekkelig. At splittelsen i realiteten også er utslag av et generasjonsopprør kulturelt sett, kommer til syne i beskyldningen om at Sara Danius har kort fartstid blant «De Aderton». De samme åtte har varslet at de skal holde krisemøte om hvorvidt de har tillit til Danius. Rundt Akademiens bord har hvert medlem sin faste plass og sitt faste nummer, fra 1 - 18, og når en fratrer etterlates stolen bokstavelig talt tom. Siden fredag 6. april har tallet på gjenværende medlemmer rundt bordet gått ned til 13. Det kan fort bli flere tomme stoler.

Les også: – Akademien må rydde opp

Mer fra Dagsavisen