Kultur

«Nobel» dramasesong på NRK

«Nobel» har allerede fått gode skussmål i utlandet. Den politiske thrilleren innleder dramahøsten på NRK1.

En veteran fra tjeneste i Afghanistan kommer hjem, og blir innblandet i et politisk spill. Det er utgangspunktet for «Nobel», høstens store norske dramasatsing som forventelig får premiere på NRK1 i september eller oktober.

Krig og fred

Seriens hovedperson er løytnant Erling Riiser, spilt av Aksel Hennie, men historien følger også en afghansk kvinne som blir involvert i de storpolitiske konsekvensene av den norske krigsinnsatsen i hjemlandet hennes. «Nobel» har allerede vært presentert for internasjonal TV-bransje ved arrangementer som TV-messa i Cannes, og er blitt karakterisert som en norsk serie i sjanger med «Homeland».

Les også: Her finner du sommerens serier

Storserie

Dette er «Kampen om tungtvannet»-regissør Per Olav Sørensens hjertebarn, den er innspilt i Norge, Tsjekkia og Marokko, og har et budsjett på rundt 70 millioner kroner. Ifølge forhåndsomtalen er «Nobel» serien som tar mål av seg å være den ene norske seerne absolutt må få med seg i år. Den statusen skal NRK1 nok få konkurranse om fra TV 2, som skal ha fortsettelsen av «Frikjent» klar i høst. Dramaet om den drapsmistenkte og frikjente Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) som vender tilbake til hjembygda, hadde over 560.000 seere i snitt på TV 2 i fjor. NRK og TV 2 skal være i dialog for å unngå at seriene ikke blir vist samtidig for et dramasultent norsk publikum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer norsk

Etter en stille norsk serievår venter det mer når høstmørket senker seg. NRK har akkurat fristet seerne med traileren til sesong 3 av «Skam»». I oktober skal etter planen «Vikingane», den nye norske komedien fra Underholdningsavdelingen komme på NRK1. Dette er den nye humoristiske serien fra «Lilyhammer»- og «Dag»-produsent Anders Tangen. NRK Underholdningsavdelingen er også ferdige med en ny sesong «Side om side», den NRK-stjernespekka komedien begynner på lørdagskveldene allerede i august.

Etter sommeren akter allmennkringkasteren å gjøre det vanskeligere for publikum å bare skru over på Netflix. NRK har mye nytt, innkjøpt drama på programmet, og det meste er ferskvare.

Kommentar: Når de får grave gull i TV-bransjen (Reidar Spigseth)

Krim

Allerede i august venter det nyinnkjøpte tyske dramaet «Ku’damm 56», som handler om tre søstres oppvekst i Berlin i 1956, og moren som driver en danseskole. ZDF-serien er en av de mest omsatte tyske seriene på TV-markedet denne våren.

Om alt går etter programplanen kommer «London Spy», et originalt, gripende og svært spennende spiondrama på NRK1 i september. Tidligere i år fortalte Dagsavisen at NRK hadde sikret seg «Maigret», en ny seersuksess på BBC. Dette er TV-krim i hyggesjangeren, sikret stor oppmerksomhet siden det er «Mr. Bean»-stjernen Rowan Atkinson som spiller den franske detektiven. Tidligere denne måneden sørget seriens popularitet for at produsent ITV bestilte en ny sesong «Maigret».

Av nordisk drama vil NRK vise den fransksvenske thrilleren «Midnattsol» i oktober, innspilt i Paris og Kiruna.

Les også: Teksten alle leser, men som ingen ser

Mer fra Dagsavisen