Kultur

Nettvideo 
felt i PFU

Aftenposten er felt i Pressens Faglige Utvalg for å ha publisert en nettvideo, som avisen feilaktig hevdet viste skyting mot piratbåter fra et norskeid skip.

Pressens faglige utvalg brukte 40 minutter på å komme fram til en enstemmig avgjørelse, men avgjorde til sist at nettvideoen som Aftenposten publiserte i samband med en artikkelserie om piratvirksomhet utenfor Jemen var brudd på god presseskikk.

Feil påstand

Det var i desember i fjor at Aftenposten publiserte nettvideoen som angivelig skulle vise skyting fra det norskeide skipet Nordic Fighter mot piratbåter utenfor kysten av Jemen. Med nettvideoen fulgte overskriften «- Her skytes det mot småbåter fra norsk tankskip».

En uke senere beklaget Aftenposten påstandene om nettvideoen, da det viste seg at den ikke kunne være filmet om bord på det norskeide skipet. Det norske rederiet Nordic American Tankers klaget Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg, og har fått medhold i at publiseringen av videoen er brudd på god presseskikk. PFU har fastslått at oppslaget knyttet til nettvideoen er brudd på Vær Varsom-plakatens paragraf 3.2, hvor det blant annet står: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.»

Rederiet klaget også på at avisen hadde gitt en halvtimes frist til å gi en kommentar til videoen, og mente at Vær Varsom-plakatens paragraf om tilsvarsrett dermed ikke var fulgt.

God journalistikk

PFU-medlemmene diskuterte om de skulle konkludere med at videoen var et presseetisk brudd, eller om de skulle gå for utvalgets mildere reaksjonsform som bare uttrykker «kritikk» av den innklagde. Stedfortredende utvalgsleder Line Noer Borrevik fikk til sist utvalget med seg i vurderingen av at avisen ikke hadde sjekket fakta skikkelig, og at bruken av nettvideoen innebar brudd på Vær Varsom-plakatens paragraf 3.2.

PFU var enstemmig i fellelsen, som også fulgte innstillingen fra Norsk Presseforbund. Samtidig påpekte flere av medlemmene i det pressetiske utvalget at det journalistiske arbeidet i denne saken var godt, men at det var feil å publisere videoen i kontekst med artikkelen. Amatørvideoen viste det som skal være en innleid russisk vakt skyte mot småbåter fra dekket på en tanker, mens en stemme sier «fyr løs» på russisk. Videoen ble brukt i samband med flere oppslag.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen