Anders Danielsen Lie

Netflix-boikott kan ramme ny Utøya-film

En av verdens mest prestisjetunge filmfestivaler utestenger filmer uten fransk kinovisning. Det irriterer Netflix.

Strømmegiganten Netflix truer med å holde tilbake alle sine filmer fra årets utgave av Cannes internasjonale filmfestival. Det er  filmnettstedet rushprint.no som melder dette i Norge, med internasjonale Hollywood Reporter som sin kilde.

Filmfestivalen i Cannes er en av verdens mest prestisjetunge festivaler, der det deles ut høythengende priser til filmer fra hele verden. Grunnen til at Netflix truer med å trekke sine filmer fra Cannes, er at festivalens nye regelverk krever at alle filmer som deltar i den offisielle konkurransen må ha kinodistribusjon i Frankrike. Men Netflix viser kun filmene sine på strømmetjenesten.

En av filmene som kan rammes av dette er ifølge Rushprint Paul Greengrass sin 22. juli-film. Den har tittelen «Norway», og har Anders Danielsen Lie i hovedrollen som Anders Behring Breivik. «Norway» er co-finansiert blant annet gjennom den norske insentivordningen. Ifløge Rushprint har det vært forventet at filmen skal vises i eller utenfor konkurranse i Cannes.

Les også: «Utøya 22. juli» fikk kinohjelp av Sylvi Listhaug-saken

Les også: Har du sett «Utøya 22. juli»? Da vil forskerne snakke med deg

Andre filmer fra Netflix som kan gå glipp av den røde løperen i Cannes er Jeremy Saulniers «Hold the Dark» og Orson Welles' «ufullførte» film «The Other Side of the Wind».

I et nylig intervju med Rushprint fremhevet Cannesleder Thierry Fremaux at strømmetjenestene som Netflix og Amazon nå gir filmskaperne den støtten de tradisjonelle filmstudioene ikke lenger vil gi. Bransjekommentatorer mener imidlertid at han nå har gamblet på at Netflix ville akseptere å få vist sine filmer utenfor de mer prestisjefylte konkurranseprogrammene og ikke var forberedt på at strømmegiganten skulle sette hardt mot hardt.

Store deler av Cannes-programmet avsløres allerede neste uke. 

Les mer om film i Dagsavisens film-seksjon.