Kunst

Nerdrum dømt til fengsel igjen

Billedkunstner Odd Nerdrum tapte ankesaken og ble i går dømt til to år 
og ti måneders fengsel. Dette er ti måneder lenger enn straffen han fikk i tingretten.

- Dette er justismord, sier kunstsosiolog og siviløkonom Dag Solhjell til Dags­avisen.

Han later til å være den eneste som har støttet Nerdrum utad under de to rettssakene.

- Hvordan har Nerdrum det?

- Nerdrum har det sikkert helt forferdelig nå, sier han.

Solhjell har fulgt saken tett og engasjert seg sterkt for Nerdrums sak. Han er skuffet over at billedkunstneren ikke har hatt mer støtte.

- Jeg håper at flere vil engasjere seg nå, men jeg tror det ikke. Hvor har kunstorganisasjonene vært? De har ikke lagt to pinner i kors for å hjelpe ham eller undersøke om det er noe hold i anklagene. Nerdrum har selv hevdet at han er blitt forfulgt. Etter denne dommen har jeg fått en viss forståelse for hvorfor han føler det slik, sier Solhjell.

- Helt galt

Dommen som falt i Borgarting lagmannsrett i går var i tråd med aktors påstand. Nerdrum er også dømt til å betale 10.000 kroner i saksomkostninger.

- Dommen er helt gal. Han er uskyldig dømt, sier Nerdrums forsvarer Pål Berg til NTB.

Han vurderer nå å anke straffeutmålingen. Kunstmaleren sto tiltalt for å ha solgt malerier for drøyt 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Lagmannsretten reduserte beløpet med cirka 150.000 kroner og dømte ham for skatteunndragelse av 13.853.000 kroner.

Oppgitt Forsvarer Pål Berg er oppgitt over dommen.

- Nerdrum er dømt for skatteunndragelse for et langt høyere beløp enn han er etterlignet for. Bare det viser jo hvor hoppende gal denne dommen er, sier Berg.

Han viser også til at domstolen mener at Nerdrum har hatt høyere inntekter enn det amerikanske skattemyndigheter har kommet til. I Oslo tingrett i fjor høst ble Nerdrum dømt for å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner, 3,5 millioner lavere enn tiltalen. Tingretten la til grunn at det ikke kunne ses bort fra at Nedrum hadde oppgitt 450.000 dollar til beskatning i 2002.

- Lagmannsretten bedømmer dette spørsmålet annerledes enn tingretten, heter det i dommen.

Ulike forklaringeer

Politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt vil ikke kommentere dommen utover å si at han konstaterer at lagmannsretten følger påtalemyndighetens argumentasjon og straffeutmåling, sier han til NTB.

Retten viser til at Nerdrum har gitt flere ulike forklaringer, kaller forklaringen han ga i retten oppkonstruert og «finner bevist utenfor rimelig tvil at Nedrum forsettlig unnlot å oppgi salgsinntektene til beskatning». Sentralt i saken er bilder Nerdrum malte der malingen begynte å renne. Det førte til at han måtte erstatte bildene eller male dem om igjen. Nerdrum solgte bildene gjennom et galleri i USA, og penger han fikk for maleriene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Ifølge maleren ble de etter avtale med gallerieieren plassert der for å være tilgjengelig dersom det kom erstatningskrav fra kjøpere av bilder som var ødelagt.

- Jeg gjorde en muntlig avtale om dette. Pengene skulle være i bankboksen i fem år, så ble de sendt til meg som lønn og til beskatning, forklarte Nerdrum i retten.

Ikke trodd

Denne forklaringen tror ikke lagmannsretten på.

- Forklaringen for lagmannsretten om en slik muntlig avtale den gang, er oppkonstruert fra Nedrum, og etter hvert også fra galleriets side, heter det i dommen.

Lagmannsretten mener bankboksen hadde et formål: Skatteunndragelse.

I oktober må Nerdrum møte i en ny rettssak. Den har han selv anlagt mot Skatt øst fordi han ikke aksepterer skatten og straffeskatten han er ilagt for salget av maleriene i utlandet.

Forsvarer Pål Berg mener de to rettssakene burde vært ført i omvendt rekkefølge, slik at skattesaken var avgjort før ankesaken.

- Vinner Nerdrum fram i skattesaken, blir dette en sak for Gjenopptakelseskommisjonen. Da er det et justismord, sier Berg.

Han har så vidt fått snakket med sin klient etter at dommen nå er falt i lagmannsretten.

- Han sier at hele bevisbyrden har vært lagt på ham, og at han er dømt for noe han ikke har gjort, sier Berg.

Tilsmusset rykte

Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett sa Nerdrum at dommen i Oslo tingrett har ødelagt ryktet hans.

- Jeg har ikke solgt noe på ett år. Rykte er farlige greier, sa han.

Dag Solhjell tror Nerdrum har rett i at rykte hans er tilsmusset av dommen.

- Ja, det stemmer nok. Konsekvensene er at han vil få problemer med å selge sine malerier, finne steder å stille ut og samtidig vil trolig markedsverdien på kunstverkene hans synke, sier Solhjell­.

- Tror du dommen vil få noen andre konsekvenser?

- Etter denne dommen vil nok billedkunstnere bli mer påpasselige med regnskapene. På den annen side vil kanskje skatteetaten i norske kommuner bli strenger mot billedkunstnere enn det egentlig er behov for. Slik blir også de ofre i denne saken, sier han.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen