Kultur

Nasjonalmuseets direktør: Tror ikke byggbråk vil overskygge kunsten

Nye Nasjonalmuseet kritiseres for å se ut som et fengsel, og arkitekten truer med å ta avstand fra eget bygg. Direktøren er ikke bekymret for støyen.

Bilde 1 av 0

Av Birgitte Iversen

Kritikken har haglet mot det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo den siste tiden, etter at det massive skiferbelagte bygget har begynt å reise seg i bybildet.

«Lukket som et fengsel», «avvisende og arrogant» og «skaper et uattraktivt bymiljø» er noen av karakteristikkene som er brukt om museet.

I tillegg har arkitekten som vant konkurransen om å lage det nye signalbygget, tyske Klaus Schuwerk, gått i åpen konfrontasjon med Statsbygg om løsningen som nå ligger an til å bli valgt for den lysende «kronen» på toppen av bygningen, den såkalte alabasthallen. Schuwerk mener Statsbygg velger en dårligere løsning for å spare penger, og at dette vil forringe kvaliteten på bygget betraktelig.

– Det er så stygt at jeg skammer meg, uttalte Schuwerk til NRK nylig.

Forstår debatten

Museumsdirektør Karin Hindsbo sier hun ikke er bekymret for at den negative oppmerksomheten rundt bygget skal gi museet en uheldig oppstart, når museet etter planen skal åpne dørene høsten 2020.

Hindsbo inviterte torsdag pressen inn til en omvisning i det halvferdige bygget sammen med Statsbyggs prosjektdirektør Steinar Støre.

Hindsbo sier hun personlig «digger norsk skifer», og at hun tror bygget blir kjempeflott når det står ferdig. Hun forstår samtidig debatten som har kommet.

–    At det kommer en debatt på dette tidspunktet, er helt naturlig. For plutselig reiser bygget seg midt i byrommet. Jeg forstår at det skaper debatt når det plutselig står et bygg der som ser lukket ut, sier hun til NTB.

– Så er det vår jobb å åpne bygget med innhold, og det jobber vi med nå. Det vil bli også tatt en rekke grep for å gjøre bygget inviterende utad, sier hun.

Les også: Lars Elton - «Bygningen blir som en festning»

Inviterer publikum inn

Statsbyggs Steinar Støre tror kritikken vil stilne når bygget står ferdig.

– Plassen foran museet vil bli et fantastisk nytt byrom, og når arbeidene og trappene mot Rådhusplassen blir ferdige og vinduene og den store eika kommer på plass, så tror jeg dette blir et utrolig spennende sted, sier han.

Lørdag inviteres også publikum inn til en omvisning gjennom deler av de 91 visningssalene, inkludert det kommende Munch-rommet, den luftige og lyse alabasthallen med 7, 4 meters takhøyde og takterrassen med fantastisk utsikt mot fjorden, Akershus festning og Oslo rådhus. Det blir også en mulighet til å møte arkitekten Klaus Schuwerk. På Facebook har over 9.000 personer allerede meldt sin interesse for omvisningen.

Krangler om materialvalg

Klaus Schuwerk er for tiden i åpen konflikt med Statsbygg om den 2.700 kvadratmeter store glasshallen som troner øverst på bygget, og som er ment å lyse opp byen på kveldstid.

Arkitekten anklager Statsbygg for å velge simplere materialer for å spare penger og tid.

– Dette er selve kronen på bygget, det er ikke her man burde spart penger, sier arkitektkontorets norske teamleder, Arnstein Sande, til NTB.

Han sier løsningen arkitektkontoret anbefaler koster anslagsvis 55 millioner kroner mer enn Statsbyggs alternativer.

Statsbyggs prosjektdirektør Steinar Støre sier til NTB at kostnadene delvis er forklaringen på at de ønsker en annen løsning, men sier en viktig årsak er at arkitektens ønskede løsning sprakk under testing.

– Vi har heller ikke fått god nok dokumentasjon på at en modifisert løsning, slik arkitekten ønsker, vil fungere, sier Støre til NTB. Han mener de andre alternativene vil bli vel så gode. Endelig materialvalg tas i august etter flere tester gjennom sommeren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen