Nobelprisvinner Nadine Gordimer døde søndag kveld. Her er hun avbildet i 2005. FOTO: NTB SCANPIX

Nadine Gordimer er død

Forfatteren og nobelprisvinneren Nadine Gordimer er død, 90 år gammel, melder forfatterens familie.

Nadine Gordimer var den første sørafrikaneren som mottok Nobelprisen i litteratur. Da hun ble tildelt prisen i 1991, for å ha «gjort menneskeheten den største nytte», var hun for lengst blitt en feiret og avholdt forfatter verden over, gjennom romaner, noveller og essays, og gjennom sin kamp for et rettferdig Sør-Afrika. Da Nelson Mandela ble løslatt var Gordimer en av de første personene han ville møte, et tegn på betydningen hun som intellektuell og forfatter hadde for oppløsningen av Apartheidstaten. Hun ble medlem av ANC mens partiet fortsatt var forbudt, og de mest sentrale bøkene hennes dreide seg rundt raseproblematikken og forholdet til sannheten, både på et personlig og et overordnet nivå. En av bøkene som ble forbudt var den apokalyptiske og framsynte fortellingen «Julis folk» (1982), mens enda tidligere romaner som «Bevareren» og «Burgers datter» handlet om det umulige ved å stille seg utenfor uten å ta stilling til de reelle hendelsene.

«Forfatterens rolle er alltid å si sannheten. Det er alltid virkeligheten som påvirker og forandrer forfatteren. Når det likevel er annerledes i Sør-Afrika, er det fordi samfunnet der er så komplisert og dramatisk», uttalte hun i et intervju med Dagsavisen to år før hun fikk Nobelprisen. Da hadde hun skrevet to sentrale romaner som begge handlet om et nytt håp, «Min sønns håp» og «Villskudd». De to siste av Gordimers bøker som er oversatt til norsk, er ifølge hennes norske forlag Gyldendal «Tjuvgods og andre noveller» (2009) og «Beethoven var en sekstendel svart» (2011).

Ifølge NTB døde Gordimer i sitt hjem i Johannesburg søndag kveld med familien til stede. Hun ble født i Transvaal i Sør-Afrika av latviske foreldre, og begynte tidlig å skrive. Hennes endelige gjennombrudd kom da The New Yorker valgte å publisere en av hennes noveller. Forfatterskapet hennes har vært preget av det uredde, og de siste årene har hun viet seg til hiv/aids-spørsmålet og den internasjonale kampanjen for å stanse sykdommen. I 2004 sto hun bak en antologi hvor inntektene gikk til det viktige arbeidet.

I tillegg til nobelprisen, har Gordimer blant annet vunnet den tyske litteraturprisen Nelly Sachs pris i 1985. Hun ga ifølge NTB ut sin siste bok, «No Time Like the Present», i mars 2012.