Innenriks

Nå skal Kulturrådet bestemme mer

Hun ønsket maktspredning, men med neste års kulturbudsjett sørger Thorhild Widvey (H) for at Kulturrådet får mer makt, og hun flytter flere poster over på tippemidler. - Nå blir det mer slåssing internt, mener Musikernes felles­organisasjon.

Hun siterte både Pablo Picasso og Olav H. Hauge da hun la fram den blåblå regjeringens første kulturbudsjett. Budsjettforslaget er på 12,5 milliarder kroner, en økning på omtrent 2 prosent fra i fjor.

- Vi strammer forsiktig inn på penge­bruken, understreket Widvey da hun la fram satsingsområdene i foajeen til Den norske opera & ballett i går.

Makt til Kulturrådet

Widveys budsjett innebærer store endringer for deler av kulturlivet (se faktaboks). Blant annet avvikler hun post 74, som har omfattet ulike tiltak som Kulturdepartmentet eller Stortinget har plassert der. Nå skal Kulturrådet i stedet disponere også disse midlene, gjennom Norsk kulturfond. Det medfører ifølge Kulturrådet at de får ansvar for 71 tiltak og 137,2 millioner mer enn før.

- Dette betyr større frihet for Kulturrådet og mer makt til å bestemme hvem som får tildelinger. Hvordan ser du dette i et maktspredningsperspektiv?

- Vi har et faglig råd som er Kulturrådet, og da mener jeg det er forsvarlig at de får myndighet til å fordele disse pengene. Post 74 er blitt en tilgang på tilskuddsordninger som har etablert seg på statsbudsjettet. Det er ikke heldig, sier Widvey.

Vanskeligere

Blant de frammøtte på ministrens pressekonferanse i går var Musikernes fellesorganisasjon, representert av leder Hans Olav Rian og nestleder Kristin Haagensen.

- Vi er ganske lunkne til dette. For kulturlivet som helhet innebærer ikke dette budsjettet en satsing, sier han.

At kulturministeren har valgt å avvikle post 74 og gi mer ansvar til Kulturrådet, gjør at det blir vanskelig å se hvor pengene nå skal gå, mener de.

- Det blir mer slåssing internt, og for noen vil det bli vanskeligere å få midler, sier Rian.

- Hvis større frihet betyr mer makt til byråkratiet, så er det en uvanlig tolkning. Jeg tror faste tildelinger til mange har gitt albuerom til å tørre å satse nytt, sier SVs kulturpolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell.

- Det ligger noe større grad av risiko knyttet til at de som tidligere var på post 74 nå må ses i sammenheng med de andre som søker Kulturfondet. Derfor må vi sette i gang gode ordninger for forutsigbarhet, sier Kulturrådets leder Yngve Slettholm.

Penger fra tipping

Noen tiltak har Widvey også flyttet over til å bli finansiert av tippemidler. Fordi regjeringen har endret tippenøkkelen går nå 120 millioner mer til kultur og over 300 millioner kroner mer til idrett. Musikkutstyrsordningen, som tildeler støtte til musikkutstyr rundt om i landet, er blant dem som nå finansieres av overskuddet til Norsk Tipping.

- Hvor sikkert er det for de som nå skal finansieres av tippemidler?

- Hvis du og jeg tipper mer da, vettu, så er det bra, sier Widvey.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer private penger inn

Thorhikld Widvey tredobler satsing på gaveforsterkningsordning for museer, satser på talentprogram som skal tiltrekke private midler, og vil snakke med Siv Jensen om skatteinsentiver.

At Widvey satser på talentutvikling ved å gi 30 millioner kroner til det nye prosjektet Talent Norge, møtes med lunkenhet fra Musikernes Fellesorganisasjon.

Usikre på talentsatsing

– Jeg lurer litt på hvem det er for og hva det innebærer. Det framgår ikke, sier nestleder Kristin Haagensen.

– Det hadde nok gitt oss mer om det ble satt inn mer ressurser i kulturskolene, sier forbundsleder Hans Olav Rian.

Kunstnerne, som kan se ut som årets budsjettvinnere, er også usikre på Widveys talentsatsing.

– Det er usikkert hvordan den såkalte talentsatsingen skal gjennomføres i praksis. Vi har allerede to ordninger som løfter fram dyktige utøvere nasjonalt og internasjonalt: Arbeidsstipender til kunstnere, som gjør at norske kunstnere kan fordype seg i sitt faglige virke, og OCA, som gjør en kjempeinnsats for å fremme norske kunstnere internasjonalt. En solid og tydelig styrking av disse ordningene ville i realiteten vært en talentsatsing, på kunstens egne premisser, sier leder for Unge kunstners samfund (UKS), Marianne Hurum.

Også gaveforsterkningsordningen har ministeren tro på videre, på tross av at flere har kritisert den for å sentrere seg rundt byene, da det er mer utfordrende å få givere i distriktene.

Må etableres bedre

– Min erfaring med søknadene er at tallenes tale er klare. Vi har hatt søknader for nesten 15 mill. og snart tildelt de 10 mill. vi hadde i budsjettet. Mange synes dette er flott, sier Widvey.

– Hvorfor er du trygg på at du sikrer spredning av midlene til gaveforsterkning?

– Jeg skal bidra med det. Og snakke med alle sammen.

– Du skal snakke med folk?

– Nå har denne ordningen fungert i ni måneder. Jeg føler meg trygg på at når den etableres mer, så skjønner folk at her er det muligheter. Finansministeren og jeg skal også se på skatteinsentiver, sier Widvey.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen