Kultur

- Nå ser vi slutten

VGs litteraturkutt gjør det vanskeligere for debutanter, mener Ingvar Ambjørnsen, som var med på å starte Debutantdagene.

Dagsavisen anmelder

- Det vi ser nå, er slutten på å anmelde bøker i avisene i det hele tatt.

Dette sier forfatter Ingvar Ambjørnsen, inntil nylig også bokanmelder i VG. I går skrev han blogginnlegget «Farvel til VG» på forlagsliv.no, der han karakteriserte VGs kutt på 80 prosent av bokanmeldelsene som «bokmassakren i VG», og fastslo: «Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen».

 

Alvorlig signal

- At en så stor aktør som VG mer eller mindre avvikler bokanmeldervirksomheten, er i seg selv alvorlig. Like alvorlig er signalet de sender ut: At bokanmeldelser ikke betyr noe lenger, sier Ambjørnsen.

- Anmelderiet vil leve videre på nettet. Men anmelderiet slik vi har sett det i avisene til nå, i alle sjangre, vil bli borte.

 

Stille fra bok tre

I sin faste avisspalte i Dagsavisen fredag skrev Ambjørnsen om hvordan han var med på å starte Debutantdagene (se ved siden av), og stilte spørsmål om forlag i framtida vil ha tålmodighet til å bygge opp forfatterskap etter debuten. Kuttene i VG føyer seg inn i en utvikling som gjør det vanskeligere å være forfatter over tid, mener Ambjørnsen.

- Bokdebutanter i Norge har vært omfattet av en viss interesse i avisredaksjonene, iallfall fram til nå. Det er verre med de påfølgende bøkene. Det VG gjør nå, er fortsettelsen av en utvikling jeg har lagt merke til, der man kan få gode anmeldelser på bok en og to, så blir det helt stille fra bok tre. For debutanter blir det nå først og fremst vanskeligere etter den første boka, mener Ambjørnsen.