Kunst

- Nå må vi slipe knivene

Vanessa Baird fikk garantiinntekt for kunstnere for ti år siden, og regner det som avgjørende for at hun er kunstner fortsatt. Nå er hun forbanna for at den nye regjeringen kutter i kunstnerstipendene.

BERGEN (Dagsavisen): - Jeg er så trøtt av å høre fra kulturpolitikere at man ønsker at kunst skal provosere. Jeg ser ikke engasjementet. Det er blitt den setningen man dytter foran seg, sa Vanessa Baird under debatten om kunst i offentlig rom på Kulturrådets årskonferanse onsdag.

Vanessa Baird har vært billedkunstner i en årrekke, og ble mye omtalt i forbindelse med at Helsedepartementet tidligere i høst besluttet at de ikke ville ta imot hennes siste av tre monumentale veggmalerier laget spesielt til regjeringskvartalet. Bildet minnet for mye om 22. juli, mente noen, og andre ønsket annen type kunst som skulle virke mer lyddempende.

Men nå er det annet enn veggmalerisaken som provoserer Baird, nemlig kuttet i kunstnerstipendene.

Fikk garantilønn

- Jeg er sykt rasende, sier hun til Dagsavisen.

Selv om kunstneren evnet å få hele salen til å bryte ut i latter under onsdagens debatt, ser hun ikke veldig optimistisk på de blåblås kulturpolitikk.

- Nå må vi slipe knivene. Vi er frustrerte og sinte og føler oss ranet, sier hun.

Baird utdyper:

- Jeg fikk garantilønn for kunstnere for ti år siden. Jeg har alltid drevet med det her, og jeg ser det sånn at det er et liv før og et liv etter at jeg fikk denne lønna, sier hun.

Kutter 15 mill.

Statens garantiinntekt for kunstnere er en garantert årlig minstelønn som den norske staten kan gi til kunstnere. I 2012 lå denne på litt over 224.000 kroner årlig.

Den forrige regjeringen satte i gang arbeidet med å fase ut garantiinntekten, for så å erstatte denne med flerårig arbeidsstipend for etablerte kunstnere. Det er dette stipendet som den nye regjeringen for neste år vil nedprioritere i form av at det ikke skal igangsettes nye stipender. 15 millioner kutter de i kunstnerstipendene, noe som har fått kunstnere og deres organisasjoner til å reagere kraftig.

Kunstneraksjonen

I går fortalte Dagsavisen at organisasjonene nå har gått sammen om en kunstneraksjon. Denne vil foregå tirsdag, og alle som vil være med på aksjonen oppfordres til å dekke til ulike typer kunst, enten i privat eller offentlig rom, for så å ta bilde av det og legge det ut på Twitter med hashtagen Kunstneraksjonen.

Avgjørende

Å ha en økonomisk sikkerhet i bånn har vært avgjørende for Vanessa Baird som kunstner. Takket være lønna har hun kunnet være kunstner på fulltid og fortsatt ivareta en familie med tre barn.

- Jeg har aldri solgt spesielt mye, men jeg har produsert veldig mye. Minstelønna gir oss nok til å kunne holde oss friske. Det er nå engang sånn at man må kunne kjøpe brød og pålegg og betale SFO, sier hun.

Baird kaller den nye kulturpolitikken for en vingeklipping av ordningene.

- De fleste kunstnere er lutfattige. Vi har hullete strømpebukser, men er fornøyde for det. Men vi må faktisk spise, sier hun.

Om eventuelt å skaffe seg private midler for å drive med kunst, sier hun:

- Jeg er kunstner, ikke selger. Dessuten må vi innse at mange av oss som er avhengige av denne lønna driver med så smale ting, at det trolig blir vanskelig å skaffe sponsorer.

Kunstnerstipendene har også vært et tema som tydelig har engasjert under Kulturrådets årskonferanse. Kulturminister Thorhild Widvey fikk spørsmål fra salen om stipendene, og hun understreket at det kun er snakk om et kutt i stipendene for neste år. Til Dagsavisen utdyper hun:

- Selv om dette kuttet er lagt inn i budsjettet nå, er det ikke nødvendigvis slik at det ikke kommer tilbake igjen i 2015, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen