Bøker

Nå kan du betale med Anne-Cath. Vestly

100 år etter at hun ble født, er forfatteren Anne-Cath. Vestly første kvinne som får prege en norsk mynt. Den er utformet av Dagsavisens tegner Siri Dokken.

– Anne-Cath. Vestly var en stor del av min oppvekst. Der jeg vokste opp i Bærum, var min mor den eneste i hele husrekka som jobbet utenfor hjemmet, mens faren min var hjemmeværende. Så bøkene om Aurora traff meg særlig godt, sier Siri Dokken.

For Dagsavisens lesere er hun allerede godt kjent, som kvinnen bak skarpe og humoristiske, ferskt dagsaktuelle tegninger tilknyttet kommentarene her i avisa.

Teksten fortsetter under bildet av Siri Dokken. Foto: Krister Sørgård

Dagsavisens tegner Siri Dokken har illustrert Norges første mynt som hedrer en kvinne.
Foto: Krister Sørbø

Lyttende

Nå har Siri Dokken tegnet motivet som skal prege Norges Banks nyeste minnemynt, en 20-kroning med et portrett av barnebokforfatteren, barnetimestemmen og skuespilleren Anne-Cath. Vestly (1920-2008). Hun ville fylt 100 år i år.

Les også: Nå åpner endelig Deichman Bjørvika på Anne-Cath. Vestlys plass

Mynten vil settes i sirkulasjon, altså vanlig bruk, fra og med denne uka.

– Jeg har tegnet henne idet hun setter blikket i den som ser på henne, samtidig som hun lytter til et barn som hvisker henne noe i øret. Barn lyttet til Anne-Cath. i over femti år, men samtidig var det jo hun som lyttet til dem. Siden hun skrev særlig om byen, har jeg også antydet en by bak henne, sier Siri Dokken.

Teksten fortsetter under Siri Dokkens skisse. 

Slik ser minnemynten ut: Vestly setter blikket i den som ser på henne, men lytter fremdeles til barnet.
Ill: Siri Dokken

Komplisert

Hun ble spurt direkte om å utforme motivet på minnemynten for Vestly-jubileet. Dokken tegnet også motivet til mynten som markerte 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i 2013, men da etter å ha vunnet en konkurranse.

– Jeg føler meg veldig betrodd. Det er flott at Norges Bank henter inn folk med litt ulik bakgrunn, selv om det hadde vært enklere for dem å kun bruke folk med spesialkompetanse på relieff. Det er veldig mange regler for mynter, og masse tekniske spesifikasjoner som også kompliserer arbeidet. En stor kontrast til det jeg jobber i det daglige, hvor alt går mye raskere, sier Siri Dokken.

Les også: Forfattere tjener kun 120.000 per bok. Med koronaen mister mange sine viktigste inntekter

Første kvinne

Anne-Cath. Vestly er første kvinne som hedres med en minnemynt.

– På høy tid, sier Dokken.

Det er Håkon Roland, som er ett av medlemmene av den rådgivende komiteen for hva som skal bli minnemynter i Norges Bank, helt enig i. Komiteen består av personer med særlig kompetanse på mynter og mynthistorikk, norsk historie og konstitusjonelle forhold.

– Det er veldig strenge og formelle regler for hva som skal markeres på mynter. Men det er klart det er spesielt at det tok over tusen år før vi fikk den første kvinnen på en norsk mynt. Vi har preget mynter i Norge siden år 995, sier han.

Samstemt

Norges Banks rådgivende komité får stadig inn gode forslag til jubileer som kan markeres med mynt. Enda vanligere enn å hedre enkeltpersoner, er det å framheve organisasjoner og historiske hendelser på denne måten.

– Vi har forkastet veldig mange gode forslag til markeringer. Men akkurat Anne-Cath. Vestly var alle samstemt enige om. Hun hadde stor folkelig appell, og var viktig for veldig mange i Norge. Samtidig er det et generasjonsskifte på gang som gjør at hun kanskje ikke huskes like godt av de aller yngste, noe som gjør det aktuelt å framheve henne igjen, sier Håkon Roland i den rådgivende komiteen.

Provoserte

I komiteens begrunnelse heter det blant annet at «Vestlys arbeid, ikke bare som forfatter, men som en selvstendig kvinne, var banebrytende ved at det tok opp allmenne og relevante temaer på nye måter. Forfatteren skrev blant annet om nye familieformer og kjønnsrollemønstre, og kunne provosere med ’avsløringer’ om hvordan barn ble til».

Komiteen nevner også at Anne-Cath. Vestly fremmet leselyst, og var en kjent person i radio og TV.

Les også: Men blir Vestly fremdeles lest?

Mer fra Dagsavisen