Fra filmen «Hva vil folk si», som denne uka rundet 100.000 kinobesøk. FOTO: Mer Filmdistribusjon

Nå har 100.000 sett Irams film

Hva vil folk se? «Hva vil folk si»! Iram Haqs personlige film om sosial kontroll er blitt en av årets norske kinosuksesser.

– Det er utrolig hyggelig at så mange har tatt turen på kino for å se filmen jeg har laget, sier Iram Haq til Dagsavisen.

Torsdag kveld rundet «Hva vil folk si» 100.000 besøk på kino. Det gjør den til en av årets mest sette norske filmer, og den hittil mest sette norske filmen utenom barne- og familiefilmene. Filmen hadde norgespremiere 6. oktober og fikk en rekke svært gode kritikker. «En sosial og politisk knyttneve», skrev Dagsavisens anmelder. To måneder etter går filmen fortsatt på kino i Oslo, Bergen og Trondheim, og lå denne uka på 15. plass på lista over de mest sette filmene i Norge.

– Jeg tenkte ikke så mye på besøkstall da jeg lagde filmen. Men dette viser at folk vil ha filmer som engasjerer og utfordrer, sier Iram Haq.

– I Oslo har «Hva vil folk si» hatt større besøk enn «Spider-Man» og «Guardians Of The Galaxy 2», forteller Christin Berg, programdirektør i kinokjeden Nordisk Film.

– Det er helt spesielt at en lavmælt norsk film som dette når 100.000 på landsbasis. Den har klart å sette dagsorden, og fremstår skremmende aktuell i disse #metoo-tider. Vi merker at svært mange som ser den anbefaler den videre. «Denne filmen må du se»-effekten har vært med å dra filmen over 100.000, forteller Christin Berg.

Les også: Snart ser du henne i «Vikings»

Til utlandet

«Hva vil folk si» ble i høst tatt ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto, der den hadde verdenspremiere i september. Filmen er solgt for visning til bl.a USA, Tyskland, Frankrike og Benelux-landene.

– Nå skal filmen lanseres i utlandet. Neste uke reiser jeg til Dubai og Les Arcs på festival med filmen. Den skal vises i en rekke land og går fortsatt på kino i Norge. Det er veldig gøy, alt sammen, sier Iram Haq.

«Hva vil folk si» er Haqs andre spillefilm som regissør, og tar utgangspunkt i hennes egen historie. Som tenåring ble hun tvangssendt til Pakistan av foreldrene, og da hun kom tilbake til Norge etter ett år, brøt hun med familien. For tre år siden forsonet hun seg med faren, fortalte Iram Haq i et portrettintervju med Dagsavisen i fjor. Faren uttrykte anger over familiens oppførsel, og ga sin tilslutning til at datteren gikk videre med filmprosjektet. Han døde i 2016. I Iram Haqs film er hovedpersonen en norsk-pakistanske tenåringsjente som blir sendt til Pakistan av faren, når han oppdager at datteren har en norsk kjæreste.

Les også: – Dette viser nok en gang at vi har en regjering og en statsråd som ikke lytter

Debatt

Gjennom høsten har «Hva vil folk si» vært med på å skape debatt om sosial kontroll i innvandrermiljøer.

– Noen har blitt provosert. Men mest har jeg fått positive tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen i filmen. Jeg har deltatt på en del visninger av filmen, og det er overraskende og gøy å se at det er folk i alle aldre som vil se den. Eldre, helt unge, og folk midt i livet. Mange kvinner, men også mange menn og unge gutter som er engasjert i temaet, sier Iram Haq.

Tematikken som Haqs film omhandler, har også blitt satt på dagsorden i høst med boksuksessen «Skamløs» av Amina Bile, Sofia Srour og Nancy Herz.

– Endelig kommer det flere stemmer der ute, sier Haq.

– Det er litt tilfeldig at alt dette skjer samtidig – jeg har jo ikke samkjørt dette med De skamløse jentene. Men jeg er veldig glad for at flere nå tar ordet. Det var veldig stille da jeg vokste opp. Det fantes ingen stemmer som jeg kunne speile meg i, med min bakgrunn fra to kulturer og konfliktene jeg sto i.

– Vi trenger dialog, vi trenger opprør, vi trenger å riste i dette. Sosial kontroll og tvangsekteskap er undertrykking av mennesker. Disse problemene forsvinner ikke av seg selv. Det er på tide å få dette opp i lyset, sier Iram Haq.

Les også: – Vi var helt grusomme. Begge to. Jeg tror heldigvis det bare finnes ett VHS-opptak igjen

Startet stiftelse

I høst har hun også startet stiftelsen Født Fri, sammen med Shabana Rehman og Amal Aden. Født Fri skal arbeide for minoriteters rettigheter, mot sosial kontroll. De fikk fem millioner kroner over statsbudsjettet til sitt første driftsår.

– Vi har så vidt kommet i gang og jobber nå med planene for 2018. Vi er opptatt av mange av de samme temaene som blir tatt opp i filmen: Arrangert ekteskap og sosial kontroll, sier Iram Haq.

– Først og fremst er jeg filmskaper, men jeg er også spesielt opptatt av kvinners rettigheter. Min personlige historie har gjort at jeg er opptatt av retten til å være meg selv, retten til å være et fritt menneske. Dette er så viktige temaer for meg at jeg engasjerer meg også utenom filmen, sier Haq.

Suksessregissøren går nå i tenkeboksen før hun går videre med nye filmprosjekter.

– Jeg kommer nok ikke til å lage actionfilm, men jeg er åpen for hva som kan komme min vei. Det kan være noe andre har skrevet. Det trenger ikke være noe jeg har skrevet selv, så lenge det er noe som berører meg.

– Nå vil jeg bruke litt tid til å tenke på hva jeg har lyst til å lage. Jeg kommer ikke til å skynde meg for å lage en ny film med en gang. Du er jo gift med sånne prosjekter i noen år, så det må være noe du brenner for.