Kultur

Nå er Sinnataggen fritt vilt

Oslo kommune har brukt over fem millioner på å forsøke å sikre seg retten til blant annet skulpturen Sinnataggen etter at opphavsretten til Vigelands kunst gikk ut i år. I går kom avslag fra Patentstyret.

Visste du at du kan lage din egen kopi av Sinnataggen og Monolitten, de mest kjente skulpturene i Vigelandsparken i Oslo?

- Opphavsretten er gått ut, så Sinnataggen er i det fri. Oslo kommune vil ha registrert den som varemerke, men vi mener den ikke oppfyller kravene, sier Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret.

Ved nyttår gikk opphavsretten ut for Gustav Vigelands kunst, da åndsverk kun er beskyttet hele kunstnerens liv og 70 år etter kunstnerens død. Etter det er det i prinsippet lov til å produsere kopier av verket uten å betale vederlag og uten å be om tillatelse.

* I går kom Patentstyrets endelige avgjørelse om at Oslo kommune ikke får registrere den tredimensjonale skulpturen Sinnataggen som varemerke for å beskytte seg mot at folk skal gjengi den nøyaktig slik de vil.

* Patentstyret opplyser også overfor Dagsavisen at de etter ny vurdering har besluttet at de vil nekte varemerkeregistrering både for Monolitten og Sinnataggen.

Oslo bystyre har bevilget til sammen fem millioner kroner for å sikre kommunens rettigheter til kunsten av Gustav Vigeland, som mellom en og to millioner mennesker besøker årlig i Vigelandsparken.

- Det er viktig for Kulturetaten å fortsette med en forsvarlig forvaltning av kunsten, og at vi også har kontroll med at gjengivelsen er på et så høyt nivå som vi har hatt fram til i dag. Dette handler om å hindre et «misbruk» av motivene, sier jurist i Kulturetaten, Anne Inversini.

Hun forteller at det har vært flere eksempler på ulovlig gjengivelse av motivene gjennom årene.

- Vi har blant annet sett at det har vært laget kjøleskapsmagneter med noen fryktelig dårlige gjengivelser og med et fargevalg museet aldri ville akseptert, som små gullstriper som har vært lagt på motivene. Vi har hatt anledning til å stoppe dette før, så lenge opphavsretten har vært i behold, men ikke etter 2013 uten at kommunen har tatt grep for å sikre fortsatte rettigheter til kunsten, sier hun.

Omtrent 100 søknader

Det er tøffe tider for Sinnataggen:

* I fjor skrev Dagsavisen om at skulpturen tar skade av at turister håndhilser på ham.

* I fjor fikk også rettssaken om en falsk kopi av skulpturen mye oppmerksomhet.

I to år har kommunen jobbet for å få registrert viktige Vigeland-kunstverk som varemerker, men nå må de altså eventuelt klage inn avgjørelsen overfor Klagenemnda. Omtrent 100 søknader har vært sendt om ulike registreringer, men for å få fortgang i saksbehandlingen har kommunen gjennom sin advokat bedt Patentstyret om å behandle et utvalg av sakene som de mener dekker hele sakskomplekset, og stille de andre sakene i ro i påvente av en eventuell dom fra Klagenemnda.

Hva Oslo kommune vil gjøre nå, er for tidlig å si, forteller hun.

- Vi vil gå gjennom avgjørelsen som er truffet og så får vi ta stilling til det vi gjør, sier Inversini.

Hun forteller at Oslo kommune har fått medhold i varemerkeregistrering for flere Sinnataggen-varemerker i fjor. Men Patentstyret opplyser om at de snudde i disse sakene etter en ny vurdering av praksisen sin.

- Oppfyller ikke kravene

- Ved den nye vurderingen mente vi at figurene Sinnataggen og Monolitten skal nektes som varemerke, sier Bostad.

Årsaken til at kommunen ikke får registrert skulpturene som varemerke, er at Patentstyret mener de ikke innfrir kravene til dette. Et varemerke kan nemlig kun registreres dersom det er egnet til å skille egne varer og/eller tjenester fra andres.

«De som besøker parken vil se kunstverket «Sinnataggen», og etter vår vurdering er det ingenting ved besøksantallet som tilsier at de besøkende vil oppfatte statuen gjengitt i merket som noe annet enn turist- og kulturattraksjon», skriver Patentstyret i sin avgjørelse.

- Man kan ikke ut fra å se på skulpturen vite hvem som har produsert den. Dermed vil den ikke fungere som et varemerke, utdyper Bostad fra Patentstyret.

Han mener det er vanskelig å si hvordan Klagenemnda vil konkludere dersom Oslo kommune velger å påklage saken.

- Men vi har i alle fall konkludert med hvordan vi mener loven skal tolkes, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen