Kultur

Nå er Lahlum i gang med Gerhardsen-biografien

Han får kritikk for skandalehistorier i boka om Reiulf Steen. Einar Gerhardsen-biografien blir enklere, tror Hans Olav Lahlum.

Bilde 1 av 3

Les også: Lahlum skal skrive den store biografien om Einar Gerhardsen

Denne uka ble det kjent noe som Hans Olav Lahlum lenge har holdt hemmelig: Han er i gang med en ny stor biografi om Einar Gerhardsen (1897-1987). Landsfaderen, Arbeiderpartiets største politiker, Norges lengstsittende statsminister gjennom tidene.

Samtidig som Cappelen Damm offentliggjorde planene om Gerhardsen-biografien, gikk Lahlums ferske biografi om Reiulf Steen rett til topps på bokhandlerlista over Norges mest solgte sakprosabøker.

Den har fått gode kritikker – «en imponerende biografi», fastslo Dagsavisens kommentator Arne Strand – men også kritikk for omtalen av det Steen selv påsto var et seksuelt forhold til Gro Harlem Brundtland.

– Det som har kommet fram i debatten om Reiulf Steen-biografien, har ikke endret mitt syn på vurderingene jeg gjorde, sier Lahlum til Dagsavisen.

– Forholdet mellom privat og offentlig vil alltid være en diskusjon i enhver politikerbiografi. Med tanke på Reiulf Steens livsførsel var dette en mer krevende grenseoppgang enn med Einar Gerhardsen. Han og Reiulf Steen har to svært ulike livshistorier, konstaterer Lahlum.

Les også ARNE STRAND: To Ap-ledere - to ulike historier

Hans Olav Lahlum er historiker fra Universitetet i Oslo med hovedoppgave om Arbeiderpartiet etter andre verdenskrig. I 2007 skrev han biografi om Oscar Torp, mannen som avløste Gerhardsen som Arbeiderpartiets statsminister 1951–55.

Lahlum fulgte opp med både samtalebok og biografi om Arbeiderpartiets mektige sekretær Haakon Lie. I mellomtiden har han bl.a. skrevet en biografi over Håvard Vederhus, Oslo AUF-lederen, som ble drept i terrorangrepet på Utøya, og flere kriminalromaner.

Einar Gerhardsen, tidligere statsminister for Arbeiderpartiet. Her fotografert i 1986. FOTO: MIMSY MØLLER

Einar Gerhardsen, her i 1986. Foto: Mimsy Møller

Sist uke kom Lahlums lenge imøtesette biografi «Reiulf Steen: Historien, triumfene og tragediene». På NRK TVs intervjuprogram Torp onsdag denne uka, fortalte Lahlum om sin kommende Gerhardsen-biografi. Fredag morgen sendte forlaget Cappelen Damm ut pressemelding om Gerhardsen-biografien.

– Det er riktig tidspunkt nå for en ny biografi om Einar Gerhardsen. Det er 20 år siden den forrige kom. Fortsatt er det mulig å få sentrale aktører i tale, sier Hans Olav Lahlum.

Les også: «Mitt møte med Einar Gerhardsen tre uker før han døde, har bitt seg fast»

– Det er en stor oppgave, men Gerhardsen har vært med meg gjennom hele forfatterskapet mitt. Politikerbiografiene jeg har skrevet hittil har forberedt meg på en Gerhardsen-biografi, sier Lahlum, som forteller at han allerede er i gang med skrivingen.

– Dette vil ikke ta ti år, som Reiulf Steen-biografien gjorde, av forskjellige grunner. Jeg vil bli skuffet over meg selv om Gerhardsen-biografien tar mer enn tre år, sier hamn.

Fem bind memoarer

Einar Gerhardsen skrev sine memoarer i fem bind fra 1970 til 1978: «Fellesskap i krig og fred 1940–45», «Samarbeid og strid 1945–55», «I medgang og motgang 1955–65», «Mennesker og politikk. Erindringer 1965–78», samt «Unge år». I 1982–83 kom AP-politiker og journalist Jostein Nyhamar med en Einar Gerhardsen-biografi i to bind. I 1999 kom historiker Finn Olstad med «Einar Gerhardsen: En politisk biografi».

I høst kom dokumentarfilmskaper Erling Borgen med sin omfattende firetimers dokumentarserie «Einar - hele historien» for NRK TV. Den fikk kritikk i bl.a. Dagsavisen for å inneholde for lite nytt stoff om Gerhardsen.

– Etter alt dette: Er det fortsatt mulig å si noe nytt om Einar Gerhardsen?

– Det vil jo vise seg. Men jeg hadde vært skeptisk til å sette i gang med denne biografien om jeg ikke hadde trodd det var mulig å finne ut noe nytt om Einar Gerhardsen, sier Hans Olav Lahlum.

I fjor kom journalist og Rødt-politiker Mimir Kristjansson med debattboka «Hva ville Einar Gerhardsen ha gjort?». Årets firetimers NRK-dokumentar og Lahlums nye biografiprosjekt viser at interessen for Einar Gerhardsen er økende.

– Sånt går litt i bølger. Omtale skaper mer omtale. TV-serien, som ble mye sett, skaper interesse for biografien min. Samtidig ser vi at Arbeiderpartiet er i en vanskelig situasjon. Det er mye snakk om hva som kan være veien framover for partiet. Det gjør at man griper til Arbeiderpartiets største politiker, Einar Gerhardsen, for å se hva han lykkes med. Dermed blir han aktuell igjen nå, sier Lahlum.

– Einar Gerhardsen forsto sin tid, og han var en god praktisk politiker. De store konklusjonene venter jeg med til biografien, sier Lahlum.

... og Ulstein skriver om Kolberg

Denne uka ble det også kjent at Dagsavisens politiske kommentator Hege Ulstein skriver biografi om Martin Kolberg, stortingsrepresentant, tidligere partisekretær og statssekretær, og sentral i Arbeiderpartiets indre krets.

Bylinebilder spaltister.
Hege Ulstein.

Hege Ulstein. Foto: Hilde Unosen

– Martin Kolberg har mange gode og viktige historier å fortelle. Han har vært sentral og til stede ved omtrent alle viktige hendelser i Arbeiderpartiet gjennom 50 år, enten som aktør eller som øyenvitne, sier Hege Ulstein. Hun har nå permisjon fra Dagsavisen fram til våren for å jobbe med boka, men vil bidra med sine populære lørdagskommentarer utover året.

Oslo  20180314.
Ap-veteran Martin Kolberg, som er skeptisk til norsk Acer-tilslutning, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre prøver å muntre opp Kolberg.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Martin Kolberg, sentral i Arbeiderpartiet gjennom 50 år. Her med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix


Det var Aschehoug forlag som initierte bokprosjektet, forteller Ulstein. Boka beskrives også som en politisk debattbok, og en historie om de store hendelsene som formet det norske sosialdemokratiet og vår nære fortid.
Bokprosjektet ble denne uka tildelt 100.000 kroner i støtte fra Fritt Ord. 
– Vi har snakket sammen om dette siden før sommeren og går i gang for alvor nå. Det blir en autorisert biografi, bygd opp rundt samtalene mellom Kolberg og meg, konstaterer Hege Ulstein.

«En eneste jævel»

I prosjektbeskrivelsen for boka gjengir Ulstein denne historien:

«1973. EEC-kampen er over. Arbeiderpartiet ligger i ruiner. Sentralt på Youngstorget skjønner de at de måtte ha inn noen nye. Noen unge.

«Finnes det én eneste jævel borte i det hælvetes rottereiret AUF som kan brukes ti noe som helst?» spør partisekretær Ronald Bye.

Svaret ble Martin Kolberg. Angivelig fordi han brukte slips»

Les også: Kolberg har en plan for hvordan Arbeiderpartiet kan ta makten i 2021

Mer fra Dagsavisen