«Revolusjon» er første gang Christian Lollike setter opp stykke på Nationaltheatret.

Nå er det vel revolusjon på gang

Han er en rebell i skandinavisk teater. Nå vil Christian Lollike mane til revolusjon fra Nationaltheatrets scene.

 

– Jeg driter i klimakrisen! Jeg driter i flyktningkrisen! Jeg gir faen i hvilken krise det er! roper Minni Mus, som viser seg å skjule skuespiller Eindride Eidsvold.

Vi er på prøvene til «Revolusjon», som har urpremiere på Nationaltheatrets Amfiscene 29. september. Mannen bak stykket er Christian Lollike: En av de ledende dramatikerne i skandinavisk teater det siste tiåret, kalt «Dansk teaters modigste mann» da han fikk danske teaterkritikeres hederspris for 2016. Her til lands skapte han overskrifter og debatt da han satte opp Anders Behring Breiviks manifest som teaterstykke i 2012 (se også sak under).

Les anmeldelsen: Vondt og unødvendig

Sakte film

Nå setter han for første gang opp et stykke på Nationaltheatret, forsøksvis beskrevet av teateret som «en slags sitcom i sakte film». Scenen skifter fra Disneyfigurer i kostyme til en IKEA-stue, der fire ansatte skal lage «et utstillingsvindu for det nye mennesket». Stillesittende, sakte og med et tomt blikk spør Trine Wiggen:

– Haaar... du... ikke... lagt... merke... til... det? (note til leseren: fortsett så sakte du klarer:) At det har skjedd noe. At temperaturen stiger. At isen smelter. At millioner av mennesker er på flukt.

Etter prøvene forklarer Christian Lollike:

– Med fare for å lyde teater-nørdete, men ved å spille scener i slow motion hører man på en annen måte, og blir nødt til å tenke over det som blir sagt på en annen måte. «Det går galt med klimaet» - det er noe man er vant til å høre hele tiden, man reagerer ikke lenger. Men sier du det saaaakte som her, hører du etter på en annen måte. Og det er dette jeg mener teateret kan få til, å få publikum til å se og høre ting på en ny måte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frie tøyler

«Revolusjon» er lagd på forespørsel fra Nationaltheatret, og Lollike har fått frie tøyler på Amfiscenen.

– Det var Nationaltheatret som spurte hva jeg ville lage stykke om. De siste årene har jeg hørt mye snakk om nødvendigheten av revolusjon. Med klimakrise og flyktningkrise er det vanskelig å se for seg hvordan nasjonalstaten skal løse utfordringene verden står overfor. Så hvordan kunne jeg lage et teaterstykke som kan få folk til å tenke på andre styresett, andre samfunnsformer?

– Med den dramatikken jeg lager, prøver jeg alltid å komme bort fra «ett menneskes skjebne», og analysere vår samtid på andre måter, sier Lollike.

«Er du klar for å skape reell endring? Og hvis du er – hva ville du gjort?» spør programteksten til forestillingen.

– Personene i denne forestillingen finner ut at de vil lage en revolusjon, så prøver de ut forskjellige strategier, og undersøker hvordan verden vil se ut etter revolusjonen. Mitt naive håp for denne forestillingen er å vise at en annen verden er mulig, sier Christian Lollike.

Les også: Vil stoppe Breivik-teater