Woodstock var for unge, Øya er for gamle

På Woodstock var Garth Hudson i The Band og Ravi Shankar de eneste over 30 år. På Øyas hovedscene i år var Sigrid eneste kjente navn under 30.

Sist helg var 50-årsjubileet for Woodstock-festivalen, og jeg ble ringt opp av NRK Ukeslutt som ville ha meg i studio for å snakke litt om festivalen. Få timer seinere satt jeg på en buss i retning Bislett, stappfull med feststemte ungdommer som skulle på elektronika-festivalen Findings.

En av ungdommene spurte med et smil rundt munnen om også jeg skulle på Findings. Det måtte jeg innrømme at jeg ikke skulle, og holdt på å tilføye forklarende at «du skjønner, jeg kommer akkurat fra Woodstock». Men så innså jeg at tenåringsjenta med stor sannsynlighet aldri hadde hørt om den festivalen, så jeg lot være.

Kommentar: Øya på sitt beste (Dagsavisen+)

Sånn er det. Det er bare å innse at Woodstock-festivalen egner seg best til mimring sammen med andre i besteforeldregenerasjonen. Men dette møtet mellom generasjoner i en festivalkontekst fikk meg også til å tenke på hvor ungt Woodstock-publikummet og de som opptrådte på den legendariske festivalen faktisk var. Og, hvordan forholdt deg seg egentlig sammenlignet med Øya-artistenes alder?

Saken fortsetter under bildet.

Sigrid, 22 år gammel på Øya i 2019.
Foto: Mode Steinkjer

Sigrid, 22 år gammel på Øya i 2019. Foto: Mode Steinkjer

Jeg hadde nok en viss mistanke på forhånd, men ble likevel nokså forbauset over at mønsteret var så klart og tydelig. Woodstock-artistene var bare så til de grader mye yngre enn de som befolket Amfiscenen på Øyafestivalen for et par uker siden. Eller for å være mer konkret: På Woodstock var bare Ravi Shankar og Garth Hudson over 30 år. På Øya Amfiet var Sigrid det eneste godt kjente navnet under 30!

Les Lydhørt: Woodstock for alltid (Dagsavisen+)

Vi setter opp lista med musikernes alder her, og under vil du kunne finne litt mer om kriterier og de obligatoriske forbeholdene som må med i en slik oppstilling. Men først lista:

Woodstock

49: Ravi Shankar

32: Garth Hudson

29: Felix Pappalardi, Grace Slick, Levon Helm

28: Richie Havens, Joan Baez, Paul Kantner, David Crosby

27: Tim Hardin, Country Joe McDonald, Mike Heron, Jerry Garcia, Graham Nash

26: Bob Hite, Alan Wilson, Janis Joplin, Sly Stone, Richard Manuel, Robbie Robertson, Paul Butterfield, Jimi Hendrix

25: John Sebastian, Keef Hartley, Robin Williamson, Roger Daltrey, Joe Cocker, Alvin Lee, Rick Danko, Johnny Winter

24: John Fogerty, Pete Townshend, Stephen Stills

23: Neil Young

22: Melanie, Arlo Guthrie, Carlos Santana

20: Bert Sommer

Øya

60: Robert Smith

58: Aslaug Haugen

49: Lars Håvard Haugen

44: Erlend Ropstad, Jonathan Wilson

40: Robyn

38: Anne Lise Frøkedal (I Was A King)

35: Magdi, Chirag (Karpe), Billie Van

33: Kevin Parker (Tame Impala)

32: Thea Hjelmeland, Mikhael Paskalev

31: Jonas Alaska, Héloïse Adelaide Letissier (Christine and the Queens)

30: James Blake

22: Sigrid

Forutsetninger og forbehold

For både Woodstock og Øya har jeg basert meg på tilgjengelige opplysninger i Wikipedia for å finne alderen på artistene. For Woodstock tok jeg med samtlige som opptrådte. Her manglet opplysninger bare på medlemmer i Sweetwater, Quill og Sha Na Na.

For Øya tok jeg med samtlige som opptrådte på hovedscenen Amfiet. Her manglet opplysninger på Protoje (men han skal være over 30) og gruppene Kokoroko, Parcels og Hyukoh, som sannsynligvis har medlemmer som er under 30. For alle band gjelder at vi har nøyd oss med frontfigurene/profilene i bandet. (LeffesLab)