Rapperen Didier Awadi. FOTO: NTB SCANPIX

Viktig
 opplysningsarbeid

Sensurerte stemmer 
har endelig fått utløp.

WORLD MUSIC

 

«Listen to the Banned» er en samling av 14 forskjellige artister fra hele verden som har én ting til felles: De har alle blitt sensurert i sitt hjemland av politiske eller religiøse årsaker. Samlingen er kurert av Deeyah og Freemuse. Deeyah er nok best kjent her hjemme under sitt tidligere artistnavn Deepika. Hun er født i Norge av muslimske foreldre, men måtte flykte til England i 1996 etter at hennes popkarriere skapte stor kontrovers og ledet til flere drapstrusler. Freedom of Musical Expression, eller Freemuse, er en organisasjon som arbeider for friheten til å uttrykke seg for artister og komponister verden over.

Jeg vet ikke helt hva som er mest gripende av musikken eller bookleten som følger med CD-utgivelsen. I den dokumenteres hver av de 14 artistene sin historie. Lapiro de Mbanga har brukt populærmusikk i over 20 år for å endre sosiale strukturer i sitt hjemland Kongo. Det fortelles om hvordan Tiken Jah Fakoly fra Elfenbenskysten, sammen med rapperen Didier Awadi, har skapt en kjenningslåt, «Quitte de Pouvoir», for kampen mot korrupsjon som har skapt gjenklang over hele Afrika. Artistene har turt å stå opp mot blant annet kvinneundertrykkelse, religiøse lederes enevelde og politisk korrupsjon, tross en tilværelse i fiendtlig klima.

Med musikk fra blant annet Libanon, Iran, Zimbawe, Pakistan og Sudan er det umulig å vurdere «Listen to the Banned» som en helhet. Utgivelsens formål er uansett åpenbart opplysningsarbeid. Og etter alle inntrykkene man sitter igjen med etter endt gjennomlytting føles det som en som en ren bonus at musikken i tillegg viser seg å være fortreffelig!