Nye takter

Vant den nordiske musikkprisen

Svenske Goran Kajfes vant overraskende Nordic Music Prize på Bylarm i går kveld. Med ei jazzplate.

Dagsavisen anmelder

POP

«Dette dobbeltalbumet gjør noe ganske sjeldent: Det formidler den rene gleden av musikk», står det i juryens begrunnelse. Nordic Music Prize skal være en feiring av platealbumets kunst - en vellykket fullføring av en sammenhengene tankerekke. Én pris, ingen sjangere, uten kommersielle hensyn. Ane Brun og Lykke Li var favoritter. Utmerkelsen til Goran Kajfes er en seier for prisutdelinger som idé: At prisene også kan tildeles de som ikke er med i dagligtalen.

Ikke sånn at Goran Kajfes er helt ukjent. Han er et navn som er kjent fra den tida man fortsatt hadde plateomslag å lese på. Han har spilt med Robyn, Cardigans og Kent, Sting og Janet Jackson. Han er også med i gruppa Oddjob. «X/Y» er hans tredje soloalbum på litt over ti år. Den har en frisinnet utforskertrang som oppsto i overgangen fra 60- til 70-tallet. Høres ut som en smeltedigel for hele musikklivet, og forener fremragende spill med stor fantasi. Sånn er kanskje den beste parallellen til Kajfes selveste Dungen, uten at de ligner hverandre i det hele tatt.

«X/Y» er altså dobbel. «X» er verdensmusikk i fri utfoldelse. «Y» mer kjølig elektronisk, «Perfect Temperature For Leaving Home», som det heter i den nidelte suiten.

Er så dette den beste plata? Kanskje ikke helt, men den kombinerer dristighet og ren musikalitet på en måte vi bare må beundre. Nå bør jazzfestivalene og popfestivalene slåss om ham i sommer.