Odin Staveland gjør visepop til kunst på sitt nye album. FOTO: NTB SCANPIX

Vamp alene

Dristig soloutspill fra Odin Staveland.

 

4

POP

Odin Staveland

«Mellom husene»

Universal

Odin Staveland er juniormedlem i Vamp. Han har «bare» vært med i et av Norges mest populære band i ti år, men er uansett erfaren nok til å gi ut sitt første soloalbum nå. Som er et overraskende langt stykke unna det vi kunne forventet under sånne omstendigheter.

De beste soloutspillene kommer ofte når medlemmer har et eller annet på hjertet som ikke passer seg på arbeidsplassen ellers. Odin Staveland gjør faktisk noe vi ofte har etterlyst hos Vamp i senere tid. Han tar større sjanser, og lager noe helt annet enn det vi er vant til. Noe som litt nedsettende kalles «knirkepop», med arrangementer som er helt uforutsigbare både i takt og tone. Staveland har med seg flere av de flittigste gjengangerne blant studiomusikerne, med en lyd som er et stykke unna det dagligdagse. Jeg vil tro de har hatt en ualminnelig trivelig dag på jobben.

Likevel er det den gode, gamle visekunsten som ligger til grunn for disse sangene, men med sterkt vekt på kunst. Poesi, pop og oppfinnsomhet på en gang. Noen spor glemmer det melodiske midt i det eksperimentelle, men på sitt beste, som i «Livet» og «Melk» er dette så godt som det går an.