Nye takter

Tre generasjoner gitarhelter

Eldar Vågan samler flere av sine favorittgitarister, med et aldersspenn fra 14 til 72, til sin egen festival i Oslo.

Eldar Vågan hadde sett en av disse gitarfestivalene Eric Clapton var vert for i Madison Square Garden, og ville gjøre noe lignende her hjemme. Nå har han invitert tre av sine gamle gitarhelter til en sånn kveld. For ikke å snakke om 14 år gamle Tobias Ruud, som har vunnet en talentkonkurranse Vågan har gjennomført sammen med musikkskolen Backstage. 16. mars kommer de sammen for en helaften på Rockefeller. En tredjedel av billettene var solgt før Vågan nå avslører sine gamle og nye helter.

Les også: Vazelina er Totens svar på Lana Del Rey

Klemte på

– Dette er veldig kult. En en-gang-i-livet-opplevelse. Jeg så ikke dette komme, sier Tobias Ruud selv.

– Tobias er akkurat en slik vi hadde håpet skulle vinne. Jeg tror også det blir moro for en tenåring å stå og se voksne folk gjøre dette på alvor. Sånn var det aldri for oss, vi ble jaga bort når vi begynte å spille, men da bare klemte vi på enda litt til, sier Eldar Vågan. Eller, ler Eldar Vågan, slik det ofte er.

Eldar Vågan er full av lovord om Ruud, som han sier var både den yngste og beste deltakeren i konkurransen. Allerede i fjor fikk han som 13-åring være gjestegitarist på en konsert med Frode Alnæs på Lillestrøm. Nå skal han spille med Svein Finjarn, som har vært med i både The Beatnicks og The Vanguards, og var 11 år gammel da han spilte ute for første gang, i 1957!

Les også: No. 4 kom først (+)

TNT og Stage Dolls

Eldar Vågan satte strenge krav til sine helter. Ikke bare skulle de være gode på gitaren, de måtte også være «renommerte», med et panel av gullplater hjemme. Altså ha kjente låter å presentere, ha et utadvendt scenetekke, og appellere til flere generasjoner. Så her kommer også Torstein Flakne fra Stage Dolls, som Vågan møtte første gang da The Kids og Vazelina Bilopphøggers delte garderobe under NM i rock i Trondheim i 1980. Og ikke minst med-totning Ronni Le Tekrø, kjent fra TNT og en rekke andre strengebaserte aktiviteter.

Les også: Morten Abel: – Det som har vært best er oppturene. Sånt gjør inntrykk på en enkel sjel. (+)

Den første gitaren

Til tross for at de kommer fra omtrent samme sted har ikke Tekrø og Vågan spilt så mye sammen som man kunne tro. Men de deler en spesiell gitarhistorie:

– Jeg kjøpte min første gitar for konfirmasjonspengene mine. To år etter kjøpte Tekrø den samme gitaren for sine konfirmasjonspenger, forteller Vågan.

På denne gitaren lærte Vågan seg å spile «Sylvia» av Focus, mens Tekrø brukte «Wring That Neck» av Deep Purple som utgangspunkt. Gitaren forsvant siden fra konkursboet til et gitarverksted, men Vågan etterlyste den på internettet, og fikk svar fra en ung gutt i Bergen som hadde fått den i hende. Da kjøpte han en ny, finere gitar, tok flyet til Bergen og tilbød gutten å bytte for at de to skulle få sin kjære gamle gitar igjen. Nå kommer den til å være med på konserten deres, kanskje med «Sylvia» og «Wring That Neck» også?

– Jeg sa ja med en gang Eldar spurte. Dette med «gitarhelt» er hans egne ord, men vi har hvert med på litt av hvert, så det blir fint med en kveld i gitarens tegn. Med Tobias i tillegg blir det en artig kveld, sier Torstein Flakne.

Eldar Vågan binder sammen konserten, mens de andre går inn og ut av kvelden, før alle samles for noen store fellesnummer til slutt.

– Når jeg spiller med Vazelina Bilopphøggers er det vanligvis strengt formatert, i 50 minutter, selv om vi av og til strekker strikken litt. Nå blir det en hel kveld på gitarens premisser. Vi skal ha det moro. Men det blir ikke aktuelt å stå og spille gitarsoloer i to timer, vi skal synge og spille kjente låter, sier Vågan. Nå er målet hans å invitere til en slik sammenkomst en gang om året, med nye gitarhelter hver gang.

Mer fra Dagsavisen