Nye takter

Tommy Tee går inn i det nye året med gamle byggeklosser

Gudfaren av norsk rap holder seg brennende aktuell med nye prosjekter, et stjernelag på si og nok en 20-års jubileumskonsert.

– Det ser ut som at det blir fullt også denne gang. Det er selvfølgelig superhyggelig, og ikke noe man kunne tatt for gitt, hverken i dag, eller for 20 år siden. Det er sjukt, sier gudfaren av norsk rap, Tommy Tee.

Sammen med Warlocks, Mae (Opaque), Diaz, Son of Light/ Lyset (N-Light-N) og DJ Herkules samt et par «special guests», er de straks klare for å gjøre reprisekonsert av albumklassikeren som fikk sin gjennomgang på Rockefeller i november: «Norske byggeklosser». Det var det mestselgende rapalbumet i Norge da det kom ut i sin tid i 1999.

– Det er en litt nervepirrende greie å grave i gamle ting, og finne låter man ikke har gjort live på minst 15 år. Det gjelder i hvert fall for mange av dem. Men samtidig er det jævlig gøy, for man får gjort andre versjoner av låter, og man får tromma sammen folk man ikke ser hver uke, sier Tommy Tee.

– Også er det kult å gjøre en konsert som er basert på ett album. Selvfølgelig blir det avstikkere her og der, men det er gøy å gå dypere i et album, og ha det som utgangspunkt for konserten. Jeg er ikke så fan av at alle konserter blir sånn «greatest hits». Det er hvert fall tre-fire låter vi nesten aldri har gjort før, mener han.

Se lista over de 40 beste albumene i 2019 stemt fram av norske kritikere  (Dagsavisen+)

– Nesten litt rørt

At et 20 år gammelt rap-album fortsatt har stor appell i konsertformat, er det flere som har fått med seg:

– Vi skjønte fort at gatene forlangte en reprisekonsert etter den formidable responsen på den første konserten, så det var enkelt for både oss og Tommy å enes om at en ekstrakonsert var på sin plass, forteller pr- og markedsføringsansvarlig ved Rockefeller, Rune Valle Tangen, og mener stemningen sist gang var «skyhøy».

Stemningen kjente også hovedpersonen på selv. Han beskriver den som «veldig spesiell».

– Jeg har solgt ut Rockefeller mange ganger, men det her var helt spesielt. Det var visse forventninger knytta til det her, så man blir nesten litt rørt av det.

Godt oppmøte kan han også regne med denne gang, for også nå har forhåndssalget gått bra, opplyser Rockefeller:

– Den første konserten solgte vel ut en drøy uke etter at billettene ble lagt ut. Ekstrakonserten nærmer seg 10.00 solgte billetter i forhåndssalg, så det blir stinn brakke også denne gangen, opplyser Valle Tangen.

Sist dukket også den svenske rap-legenden Petter opp som overraskende gjest. Han kan ikke komme denne gangen.

– Han hadde noen andre greier, men det blir hemmelige gjester. Denne konserten blir ikke helt lik den forrige, forteller Tommy Tee.

Nye prosjekter

Hiphop-guruen er kjent for å samle folk både på scenen og på albumprosjekter, ofte under beskrivelsen «et lite sideprosjekt». Det kaller han også Selskapet, som er navnet på artistsamarbeidet som ble lansert 1. juledag og består av Mae, OnklP og Lars Vaular i tillegg til Tommy Tee selv. Det er blitt til i form av en selvtitulert EP på seks låter, og en musikkvideo til singelen «Brannsår».

– Selskapet er et overskuddsprosjekt, en sidegreie som har pågått en liten stund, men uten at vi har gjort noe annet enn å være i studio når det har passa alle, og laget musikk uten mål og mening. Det er Kenneth Engen (ringrev/Tee Productions, journ.anm.) som har dytta det framover. Ellers er det bare for gøy, sier den travle produsenten som også rapper på det siste prosjektet. Men det blir selvsagt flere:

– Jeg er ikke egentlig en type som ser veldig mye bakover, jeg ser mest framover. Jeg har tre albumer på gang i år under eget navn, så får vi se hva som blir til av andre ting også. Mae har jeg i studio nå, så han kan vi forvente ting av snart.

Tommy Tee skal også kunngjøre sitt neste prosjektet på lørdag, men kan ikke si med hvem.

– Det blir et lite prosjekt. Det er et produsent-aktig album hvor jeg ikke er med noe særlig vokalt. Jeg driver og plukker ut de andre bidragsyterne i disse dager. Men det er en bunke særdeles fine mennesker.

Den fremtidsrettede mannen er også svært positiv på spørsmål om hva han tror vil prege rapmusikken i 2020:

– Jeg tror at rapmusikk blir mer lyrisk og at norsk rap kommer til å være med på å dominere hitlistene i 2020. Ikke bare danseaktig rap, men hardere og mer lyriske saker. Et herlig år, med andre ord.

Les også: Han er rusa på Jesus, men burde kanskje Kanye heller synde og se litt porno igjen? (Dagsavisen+)

Tommy Tee

* Heter egentlig Tommy Flåten (også gått under kallenavn som Father Blanco og Crazy Minister) og regnes som en pionér innen norsk hiphop.

* Han står bak det om regnes som en av Norges første skikkelige hip­hop-låt med «Crazy Minister» på albumet «Mer muffens» fra 1989.

* Han etablerte Norges første og datidens eneste hip-hop-magasin, «FatCap».

* Ble beæret med Spellemanns­prisens hederspris i 2016.

* Har ledet radioshowet «National Rap Show» på P3 siden 1993.

* Driver og eier plateselskapet Tee Productions, der han også produserer for flere mange kjente rappere i stallen, deriblant Diaz, Warlocks, Son Of Light og Mae som er med på TP Allstars-albumet «Norske
byggeklosser» fra 1999.

* 20-årsjubileumskonserten på Rockefeller ble utsolgt i fjor høst. Lørdag 4.januar blir det ekstra­konsert.

Mer fra Dagsavisen