Tommy Steele i rocka stil

Etter at vi i forrige uke utropte Cliff Richard til Englands første rockestjerne har vi fått mange henvendelser om at Tommy Steele var enda tidligere ute.

I forbindelse med 80-årsdagen til Cliff Richard skrev vi at hans «Move It» brakte den nye rockemusikken til De britiske øyer i 1958. – Hva med Tommy Steele, har mange spurt etterpå. Blant dem Demokraten-leser Marit Gulliksen i Fredrikstad, som skriver: «I 1956 var jeg i England for første gang og opplevde rockestjernen Tommy Steele, som etter en skiffleperiode ble en utrolig populær rockestjerne. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg så «The Tommy Steele Story» (film fra 1957), men det var mange».

Tommy Steele kom selv til Oslo i forbindelse med premieren på denne filmen som ifølge Arbeiderbladet hadde «satt kassarekorder og bragt publikum helt i ekstase».

Tommy Steele het egentlig Thomas Hicks. I 1956 kom hans gruppe The Steelmen med singelen «Rock With The Caveman», som nådde 13. plass på hitlista. Utvilsomt rock’n’roll, selv om Steele etter hvert gikk bort fra de mest rullende rytmene, og ble en entertainer i bredere format, mest kjent som musikalartist. Det er nok dette som har ført han utenfor rockens historie, selv om han utvilsomt kom før Cliff Richard på dette området.

Vi kunne kastet skifflekongen Lonnie Donegans «Rock Island Line» fra 1955 inn i denne diskusjonen, men lar det vente til en annen gang. Tommy Steele er i alle fall 83 nå. For bare to uker siden ble han adlet av Dronning Elizabeth, og er nå Sir Thomas Hicks.