Nye takter

Tilbake til framtida

Dette er som å reise tilbake til 90-tallet.

Dagsavisen anmelder

5

Ivan Ave

«Every Eye»

Jakarta Records

​Få lager så helstøpte album med en musikalsk rød tråd som Ivan Ave. Her er Eivind «Ivan Ave» Øygarden tilbake med nytt feiende flott album, som følger opp den sommerlige skiva «Helping Hands».

Det er fortsatt en litt svevende og jazza palett Ivan Ave sjonglerer. Han går også litt mot vinden i norsk hip hop der han rapper på engelsk. Vi får og en dæsj vestkyst her med g-funk-tendenser og riktig så mye solskinn, selv om det er mørkt og kjølig her hos oss nå. Ivan Ave gjør musikk som kjennere av klassisk hip hop vil like. Her er det ikke autotunesynging eller gjesteartister i forsøk på å finne akkurat «den» hiten og krysse over i nye markeder.

Ivan Ave vokste opp med CD-ene til sin eldre søster, og da gikk det i Fugees og Janet Jackson. Han har altså ikke en streng hip hop-bakgrunn, musikalsk. Samtidig er det en dose med lyder som forbindes med etiketten Stones Throw og folk som J. Dilla. Dette understrekes av at produksjonen er gjort av folk som Kaytranada, Kiefer (Leaving Records), Mndsgn (Stones Throw) og Like (Kendrick Lamar, Anderson Paak).

Som jeg skrev om «Helping Hands»: Dette er rap for viderekomne. Det er det også denne gangen. Men med suksessen til folk som Kendrick Lamar de siste årene, er publikum kanskje modent for en utfordring? For her er det masse fint for alle som liker rap og jazz. Ja, musikk egentlig.