Nye takter

Thor-Rune Haugen – «Haugen i bua» – på plate

En av årets mest bemerkelsesverdige platedebutanter er Thor-Rune Haugen. Kjent for folk flest som «Haugen i bua», men for erfarne lesere også som Nye Takter-journalist fra 1979.

I dag gir Thor-Rune Haugen ut albumet «Livsnyter».

– Hadde jeg hatt ei ønskeliste for livet mitt hadde det å lage ei plate stått øverst, siden jeg har vært platesamler siden jeg var åtte år, sier Haugen. Albumet hans kommer som et betryggende argument mot myten om at alle musikkjournalister er mislykkede musikere.

– Jeg kjenner den påstanden, ja, ler den 64 år gamle debutanten. – I en del tilfeller er det helt sikkert riktig. Nå kan jeg med hånda på hjertet si at jeg har forsøkt. Men jeg vet at jeg ikke har funnet opp hjulet, eller kommer til å få en bestselger, sier han.

Les også: Bob Dylans nye album er et mesterverk

Historisk perspektiv

Thor-Rune Haugen ble musikkjournalist i Nye Takter i 1979, senere i Puls og i NRK, der han blant mye annet sto bak heavyprogrammet «1001 Watt». Han ble siden tatt av fotballen, ble TV-kommentator, og speaker på

Ullevaal stadion. Etterpå ble han bedre kjent som «Haugen i bua», den kraftfulle stemmen som leste opp premielista i «Casino» på TVNorge. Parallelt med dette fortsatte han å skrive om musikk, i et større historisk perspektiv. Han ga ut boka «Riller over fjord og fjell», med en oversikt over alt som kom av pop og rock I Norge fram til 1977. Han har også skrevet omslagsnotater for utallige samlealbum fra norsk popmusikks historie.

Gode hjelpere

Albumet til Thor-Rune Haugen er spilt inn med Ronni Le Tekrø som produsent, med medvirkning av en rekke ringrever i norsk rock og pop. For 40 år siden var Haugen manager for Tekrøs første band Roquefire, og da de kom sammen igjen var Haugen med på å skrive fire av de nye sangene. – Etterpå bestemte jeg meg for å skrive flere låter alene, og Tekrø tilbød seg med en gang å produserte og spille gitar, forteller Haugen.

«Livsnyter» ble skrevet i 2014, innspilt i 2015, og skulle kommet inn i 2016. Så ble Thor-Rune Haugen rammet av et hjerneslag som satte planene på vent på ubestemt tid. Han fikk han hjelp av Petter Singsaas til å komme videre, tidligere Universal-sjef som nå driver sitt eget plateselskap vitamin.

Ikke trekkspill

Thor-Rune Haugen er arvelig belastet, sønn av trekkspilleren Arnt Haugen, som var mye å høre på radio og TV i forrige århundre.

– Jeg fikk trekkspill i femårsalderen, men uten krav om å øve mer enn jeg ville. Jeg ble fort mer opptatt av å spille plater med Beatles, Rolling Stones og The Who enn å spille selv. Og nå har jeg med meg så flinke folk til å spille at det holder lenge, sier Haugen, som derfor nøyer seg med å synge sine egne egne sanger.

Alle som husker «Haugen i bua» vet at stemmen hans bærer godt i omgivelsene.

– Både som «Haugen i bua» og nå som sanger har jeg vært spesielt opptatt av at det skal være lett å høre hva som sies eller synges. De som tror de kjenner min musikksmak forventer kanskje noe hardtslående på engelsk. Da er det naturlig for meg å lage noe lavmælt på norsk, forklarer han.

Les også: 50 år med Fairport Convention

Fikk med stor helt

Thor-Rune Haugens spesialfelt som musikkjournalist var hardrock og folkrock. Hans første sak i Nye Takter i 1979 handlet om Fairport Convention. I 2006 var han utgiver av et konsertalbum med denne gruppa, tatt opp i Chateau Neuf i 1975. Derfor er det spesielt at han fikk med seg Fairport-veteranen Dave Swarbrick på fele på sin egen plate.

– Han var en av mine største helter. Jeg sendte ham en forespørsel om han kunne være med, og fikk med en gang svar at jeg kunne sende ham lydfilene slik at han kunne legge fele oppå dem. Det var trist at han døde like etterpå. Dette var nok noen av hans siste innspillinger. Jeg hadde gledet meg til å sende ham plata, sier Thor-Rune Haugen.

Mer fra Dagsavisen