Nye takter

The Specials er mer aktuelle enn noensinne

VOLUM 11: Lørdag skulle The Specials spilt på Piknik i Parken i Oslo. Den mest antirasistiske gruppa noensinne kommer alltid igjen.

Etter at The Specials slo igjennom i 1979 ble det sagt at tre minutter med denne gruppa på TV-programmet «Top Of The Pops» gjorde større nytte enn tre år med Rock Against Racism. Hvite og svarte musikere spratt rundt hverandre på scenen, med flere sanger som satte kampen mot rasismen på dagsordenen.

Jeg slutter aldri å forundre meg over hvordan sangene til The Specials kommer igjen og igjen. De hjemsøkte koronasesongen med sin 39 år gamle «Ghost Town»: «Do you remember the good old days before the ghost town/We danced and sang, and the music played in a de boomtown». Et trist og godt gjenhør.

Les også: 20 amerikanske sanger om frihet, likhet og brorskap

Videreføringen som kalte seg The Special AKA, lagde tidenes mest vellykkede politiske poplåt med «Nelson Mandela». Dette var oppfølgeren til den ikke fullt så populære «Racist Friend», en kompromissløst oppgjør i ren reggaetakt: «If you’ve got a racist friend/now it the time for that friendship to end». Far, mor, søster eller bror, spilte ingen rolle i et så viktig spørsmål. De som kjenner gruppas historie kan innvende at det var et helt annet band som lagde disse to sangene enn de som er The Specials i dag. Likevel er dagens utgave høyst relevant.

The Specials kom tilbake i fjor med albumet «Encore», det første med sangeren Terry Hall på 38 år. Og så gikk de helt til topps på albumlista i hjemlandet, for første gang noensinne! Svært aktuelle var de også: Under en demonstrasjon mot høyreekstremister i Birmingham i 2017 gikk et bilde av den unge aktivisten Seffiyah Khan verden rundt, der hun sto og stirret store stygge rasister rett i øyet – korrekt antrukket i ei trøye med «The Specials» på. Hun fikk framføre et av de herligste innslagene på dette albumet. «10 Commandments» er ti nye bud for dagens kvinner, der spesielt det første kan by på problemer for gamle rude boys: – «du skal ikke høre på Prince Buster, eller andre menn som kommer med gode råd i forhold til din egen oppførsel»

Les også: En spesiell anledning med The Specials

Noen budskap var altså overmodne for fornyelse. Andre kan ikke gjentas for ofte. Et av sporene på albumet var «B.L.M.» (som sto for «Black Lives Matter» også her), der Lynval Golding forteller sin livshistorie, en av mange som kom fra Jamaica til England, men senere flyttet til USA, og fikk føle rasismen både her og der.

The Specials står nå på programmet for Piknik i parken om ett år. Kryss av i kalenderen!

Mer fra Dagsavisen