Stian Johansen presenterte boka med en opptreden i platebutikken Big Dipper i går.

Tett på 
Tweedy

Stian Johansen har skrevet bok om Wilcos frontmann Jeff Tweedy. Ikke en biografi, men tekster der forfatteren selv tolker Tweedys liv.

Jeff Tweedy og hans gruppe Wilco har vært blant rockens mest respekterte i snart 20 år, med stadig nye tilnærminger til musikken. Til glede for mange, men også til ergrelse for noen mer konservative fans. Og til stor bekymring for plateselskap som hadde store problemer med hvordan de skulle selge Wilco som et lett definerbart produkt.

 

Fascinerende skikkelse

- Jeg har vært fan av Tweedy siden jeg fikk høre Wilcos «Being There» i 1997. Han er den artisten jeg har vært mest interessert i siden. En fascinerende skikkelse som jeg synes gir mye av seg selv. Musikken er god. Han fornyer seg, og gjør interessante ting hele tida. Jeg synes ikke tekstene hans er så gode, de er kule sammen med musikken, men det er jo sjelden rocketekster kan leses for seg selv, sier Stian Johansen.

Boka «Jeff Tweedy, liksom» en diktsamling der forfatteren kommer med sin tolkning av livet til Tweedy, gjennom barndom, oppvekst, gjennombrudd i gruppa Uncle Tupelo, dannelsen av Wilco i 1994, og ikke minst hans rolle som ektemann, familiefar og turnerende musiker.

 

Fanfiksjon

- Hva er det sannsynlig kan ha hendt? Hva kan han ha tenkt? Jeg har gjort dette anstendig, og styrt unna både intime detaljer og barna hans. Jeg har sensurert meg selv. Noen av diktene kunne vært bedre om jeg hadde stått helt fritt, uten å ta hensyn til om han kunne kjenne seg igjen. Det tok litt tid å finne stemmen i boka, jeg skrev først i 3. person, men den ble bedre med jeget til Tweedy. Jeg kom nærmere ham da.

Lignende norske bøker de siste årene er Frode Gryttens «Brenn huset ned» (om The Clash), og Mette Karlsviks «Bli Björk» (om Björk), der forfatterne tok seg friheten å skrive romaner med utgangspunkt i forbildenes virkelige liv. Det er ikke helt uvanlig å skrive slik fanfiksjon, sier Johansen.

- I forlaget (Aschehoug) var de til å begynne med ikke sikre på om dette var en fiktiv person. Tweedy er en mann som ikke mange vet mye om. Jeg har vært bevisst på at man skal kunne lese boka uten å kjenne ham på forhånd. Skulle jeg skrevet om Elvis eller Bruce Springsteen ville det vært en helt annen bok, mener han.

 

Full innlevelse

Stian Johansen tar utgangspunkt i filmopptak, intervjuer og Tweedys egne tekster, og skriver videre fra disse. For eksempel dokumentarfilmen «I Am Trying To Break Your Heart», en scene herfra som undertegnede også har vært svært fascinert av: Diktet «backstage etter soloshow: hvem slapp disse folka inn», handler om et beklemt møte mellom Tweedy og noen bransjetyper etter en konsert. I filmen er opptrinnet kryssklippet med Tweedy som synger «Sunken Treasure» med full innlevelse under konserten.

- Han er alene på scenen, han har publikum i sin hule hånd når han gjør det han kan. Men i en annen situasjon, uten å ha regien selv … Som det står i diktet, «med coca-cola light i den ene hånda, den andre rastløs som om den leita etter en gitar».

Om en måned gir Jeff Tweedy ut albumet «Sukierae» sammen med sønnen Spencer, under navnet Tweedy. Han kommer til Sentrum Scene 10. november. I den forbindelse skal Stian Johansen være med på en førfest med opplesning fra boka. Jeff Tweedy selv blir også spurt om å delta.

- Jeg håper han vil synes at det er rart og sjarmerende at en norsk fan skriver bok om ham, at han ikke synes det er frekt, sier forfatteren.

geir.rakvaag@dagsavisen.no