Matoma i aksjon på scenen, her i Bergen. FOTO: MARTIN LITWICKI

Tar av i operaen

I kveld spiller Matoma for to utsolgte hus i Den Norske Opera. I foajeen, siden det ikke er like moro å sitte stille i en sal og høre på.

– Jeg gleder meg til å opptre med elektronisk musikk i operaen sier Tom Stræte Lagergren, ellers mye bedre kjent som Matoma. Han sier at musikken hans blir en stort kontrast til det huset ellers er vant til, som for det meste opera og ballett. Dette er rett og slett en annen dans?

– Ja, det blir jo det.

Overraskelser

Matoma er et av Norges nye store navn innen elektronisk dansemusikk. Etterspurt over hele verden, med 240 reisedøgn i fjor, mens han i år foreløpig prioriterer å jobbe i studio. Han holder kontinuerlig på med albumet «Hakuna Matoma». Et album i konstant utvikling, siden det får stadig flere låter etter hvert. Senest for tre dager siden, da hans offisielle remix av Coldplays «Adventure Of A Lifetime» ble lagt til.

– Som alle andre album har det en rød tråd. Når jeg føler det er avsluttet så pakker jeg det sammen og gir det ut, sier han.

Andre låter har gjestevokalister som Jason Derulo, Jennifer Lopez, Akon, Astrid Smeplass, Madcon, Nico & Vinz og Donkeyboy. Han vil ikke avsløre hvem av dem som kommer til å dukke opp på scenen i kveld.

– Det kan jeg ikke fortelle. Men jeg skal vise litt av hva jeg har jobbet med i det siste.

Opptredenen i Operaen kommer til å skille seg fra andre kvelder med Matoma.

– Det blir ekstra ekstase. Budsjettet er større, akustikken er bedre, og lokalet er så vakkert, med mye vi kan spille på, med lys og video på glassvegger og paneler. Dette blir noen utenom det vanlige. Og annerledes enn å spille i Hemsedal i påska. Der blir det mer festmusikk, her er det flere nye låter og overraskelser.

– Kunne du gjort dette inne i hovedsalen, med folk som sitter stille og hører på?

– Jeg kunne det. Men det er litt mer givende når folk kan bevege seg. Dette er rytmisk musikk, i EDM (elektronisk dansemusikk, vår anm.) kommer det ofte et drop, der alt slår inn og folk får lyst til å bevege seg.

LES OGSÅ: Hit etter hit etter hit

Musikk for millioner

Tom Stræte Lagergren har studert musikkteknologi ved NTNU i Trondheim, og lærte seg håndverket som skal til.

– Det ga meg et mer akademisk og strukturert syn på å lage musikk. Jeg produserte før jeg begynte der også, men var ikke like flink til å bruke den riktige teknologien. Den som tar en produsent fra gutterommet til å produsere musikk som når ut til millioner.

Matoma omtaler selv musikken sin som EDM, men blir ofte blir regnet som en eksponent for såkalt tropical house, på samme måte som Kygo.

– Jeg skjønner det er lett for folk å putte meg inn i den båsen. Noen låter er der, andre er mer nu disko, det er smak og behag. Jeg kaller det popmusikk, sier Matoma.