Nye takter

Synger for «Dag»

Steve Wynn har laget et helt album med sanger til den siste sesongen av «Dag». I november spiller han i Oslo med medlemmer fra R.E.M.

Bilde 1 av 2

Steve Wynn tror at Dag, spilt av Atle Antonsen, er en sånn fyr som kunne stått bakerst i salen på konserter med hans gruppe Dream Syndicate på 80-tallet:

– Ikke foran, da hadde han fått for mange folk rundt seg. Jeg tror ikke han trives så godt blant folk, sier Steve Wynn om samlivsterapeuten fra den velkjente TV-serien.

Supergrupper

Dream Syndicate var forgrunnsfigurer i en ny bølge av psykedelisk rock på 80-tallet. Ofte kalt «Paisley Underground», med navn som Green On Red, Rank and File og Rain Parade. Bare Bangles og R.E.M. ble veldig store fra dette miljøet.

De andre gruppene forsvant med 80-årene, og siden har Wynn spilt for seg selv, og i flere stjernespekkede supergrupper. Sist i The Baseball Project, sammen med Scott McCaughy, Peter Buck og Mike Mills fra R.E.M., som har gitt ut tre album med sanger om baseball.

Wynn har gitt ut 25 album på 30 år. Det var han som skrev «That’s Why I Wear Black» for Somebody’s Darling, en stor slager i Norge i 1993.

LES DAGSAVISENS ANMELDELSE: En glitrende illusjon

Bodde hos Dag

– Jeg elsker at serien teknisk sett er en komedie, men at den også er veldig mørk og melankolsk, og tar deg med til steder som gjør deg nervøs. Sånn lager jeg sanger også. Vi er en god match, synes Steve Wynn.

I TV-serien har Dag 6.000 plater i hylla. I Dagsavisen lagde vi en liten sak av at noen i en episode spilte ei plate uten at Dag visste hvem han hørte (det var Judee Sill). Serieskaper Øystein Karlsen mener at man må være omhyggelig med å bygge opp musikken rundt en sånn figur.

– Wynn oppsummerer alt soundtracket trenger. Energi, melankoli, empati, livserfaring og nerve i en og samme artist, mener Karlsen.

Både han og medforfatter Kristopher Schau er store tilhengere av Steve Wynn. Schau har visstnok flere plater av Steve Wynn enn Wynn har selv.

– Dream Syndicate satte ord på mørket og forvirringen som drev oss gatelangs alene om natta, sier Karlsen.

Og hjemme i stua si har Dag hele tida hatt coveret til «The Days Of Wine And Roses» hengende på veggen.

– Han kan godt være en fan, sier Steve Wynn, som selv har fått bo i denne leiligheten mens han oppholdt seg i Oslo.

– Dag er en mann med god smak. Leiligheten gjenspeiler dette. Jeg skulle gjerne tatt med meg noen av møblene hans hjem til meg selv, sier Wynn.

Birolle

Albumet til TV-serien får tittelen «Benedikt’s Blues», etter Anders Baasmo Christiansen karakter i serien.

– Jeg kan ikke avsløre for mye om handlingen, men Benedikt er fortsatt en sentral figur, som vil så vel, men gjør noen gale valg, sier Wynn, som forteller at han selv har en liten birolle i den nye sesongen, i omtrent ett sekund.

Coveret viser Wynn i en sofa på settet, med Rolf Lassgård (Ernst, Benedikts far) med ryggen til.

– Rolf Lassgård har også fantastisk musikksmak. Han var glad for å få være med på coveret.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Konsert i Oslo

Sangene fra «Dag» slippes digitalt uke for uke, i takt med serien. Til slutt blir alt samlet på plata «Benedikt’s Blues», som kommer 6. november. Uka etter kommer Wynn tilbake til Oslo, for å spille på klubben Crossroads, med et tverrsnitt av alt han holder på med, i Baseball Project og alt det andre. Det betyr også at han får med seg Scott McCaughy og Mike Mills og enda noen til. Kanskje Peter Buck også, siden alle skal spille sammen på en festival i Vadsø dagene før?

– Jeg sier ikke ja, men jeg sikker heller ikke nei. Det kjedelige, nei, egentlig er det jo gledelig, er at konserten allerede er utsolgt. Jeg må se hva vi kan gjøre for dem som ikke har fått billett, sier Wynn.

Neste år skal han lage et nytt album med The Baseball Project, men først kommer det første albumet med Dream Syndicate siden 1988. Siden han også vil lage en internasjonal utgivelse bygget på sangene fra «Dag» kan det altså komme tre nye plater fra Steve Wynn neste år.

Mer fra Dagsavisen