Svenske tilstander

Den svenske gruppa Dungen er en sikker festivalsuksess. På Øya opphevet de igjen både tid og rom.

 

5

KONSERT

Dungen 

Øyafestivalen

 

Den svenske gruppa Dungen var først ut på plateselskapet Smalltown Supersounds mangfoldige feiring av 25-årsjubileet sitt på Sirkus-scenen på Øya.

Dungen er alle tiders festivalband. Dette mener jeg bokstavelig talt, siden musikken deres kunne vært spilt gjennom alle tider siden festivaler oppsto. Sist jeg så dem gå på scenen klokka tre var det midt på natta i Roskilde, og det kunne godt ha vært 1972 også, selv om dette skjedde i det nye århundret. Dungen opphever tid og rom.

For å understreke at musikkverdenen blir stadig mindre: Sommeren 2018 har Dungens gitarist Reine Fiske skrevet en låt for den amerikanske rapperen Travis Scott,  «Skeltons», sammen med Pharrell og The Weeknd. Dette er en nærmest utrolig kobling mens vi hører Dungen legge ut i sine store flater med  folkprog, med fløyter og gitarer, tung bass og trommer, ohg store instrumentale utskeielser.

Bandlederen Gustav Ejstes kommer fram fra pianoet sier at de skal til å spille mer fra den «trevliga» siden av sin katalog- Resten av konserten er basert på alle de gode sangene gruppa har laget. Den fengende "Panda" går riktignok over i tunge, tunge tilstander langt inne i metallen, men de låter like fint lilkevel. Alt dette leder opp til en avslutning med «Du e för fin för mig», som hver gang jeg hører den er verdens aller fineste sang. Hver gang de spiller er Dungen også verdens beste band.