Kultur

Stortingspolitiker fra Groruddalen gir ut album

Er du en bøhlieber? Når hørte du sist om en stortingsrepresentant som spiller gitar og gir ut et helt album med egne låter? Det finnes nok bare en av den sorten, og han heter Jan Bøhler.

Les vår anmeldelse: Det er lett å gjøre narr av sangene til Jan Bøhler (DA+)

Jan Bøhler (67) er til hverdags et menig medlem i justiskomiteen på Stortinget for Ap.

Nå debuterer han med albumet «En enkel type». Både sangene og videoene han er blitt kjent for, er laget sammen med gode musiker-, produsent- og fotografvenner, mange av dem hentet fra hans store nettverk i Groruddalen.

– Plata handler om det jeg syns er viktige verdier her i livet, sier Jan Bøhler.

Jan Bøhler, albumdebutant. FOTO: MIMSY MØLLER

Jan Bøhler, albumdebutant. Foto: Mimsy Møller

Oslovolden

I sangene på albumet presenterer Jan Bøhler seg selv som en helt vanlig fyr fra Kalbakken i Groruddalen som ikke tar det så nøye («En enkel type»), en som snakker ekte oslodialekt («Innmari vårs»), som elsker å trene («Ta i, ta i!»), og som hyller mora si («Mutter`n»).

Nå om dagen opptrer Bøhler i mediene som Aps talsperson om organisert kriminalitet og kriminelle gjenger.

En av Bøhlers sanger handler også om fortvilelsen etter alvorlige voldsepisoder i Oslo som han har blitt ekstra berørt av. («No` vi kunne gjort»).

Les også: Bøhler hyller østkantdialekten i ny musikkvideo. Her er den

På klubben

Vi møter Bøhler i lokalene til ungdomsklubben på Trosterud i Groruddalen, der Bøhler var leder i noen år på 80-tallet. Det var han som startet opp klubbens rockeverksted, og der er det fortsatt full aktivitet.

– Vi lagde bandkonkurranse inni den salen der, mimrer Bøhler, som med olabukse, skinnjakke og caps fortsatt minner om den ungdomsklubblederen han en gang var. Capsen han har på er for anledningen prydet med ordene «En enkel type».

– Her føler jeg meg hjemme, sier Bøhler, og griper en gitar.

###

En av Bøhlers sanger hans handler også om fortvilelsen etter alvorlige voldsepisoder i Oslo.

Det viser seg at han har spilt gitar siden han var tenåring, og de senere årene har han spilt med jentebandet Bandittene og guttebandet Allstars. Snart skal han også ut på «Enkel type»-turné, rundt om på kjøpesentre og utesteder i dalen. Han begynner på Kalbakken-senteret, og fortsetter på Alna-senteret, Lindeberg og så til Rudolf på Vestli, forteller Bøhler, som ser ut som om han gleder seg allerede. Og så rart er det ikke, at en stortingsrepresentant som Jan Bøhler gir ut album.

Engasjementet i lokalt musikkliv har fulgt ham hele veien, det samme har alt hans frivillige arbeid i Groruddalen. Ved siden av stortingslivet er Jan Bøhler tungt engasjert i Grorud IL, Natteravnene, Groruddalstinget og LIM (Likestilling, integrering, mangfold).

– Jeg mener det er viktig å holde på med noe helt utenom politikken. Det gir en bedre kontaktflate, sier Bøhler.

Les også: Ap-politiker Jan Bøhler kommer med plate

Gjennombruddet

Dagsavisen har fulgt Bøhlers musikalske karriere en stund. Vi skrev om gjennombruddslåten hans i 2013, utgitt under stortingsvalgkampen. Både videoen og sangen var en hemningsløs hyllest til Groruddalen, med de minneverdige linjene:

«Groruddalen kommer ut av dvalen/Groruddalen er den nye gralen Groruddalen tar kongepokalen/Groruddalen gjør meg vill og galen». Videoen ble en snakkis i valgkampen i 2013, og særlig på sosiale medier. De første reaksjonene var at videoen hans var «blodharry» og «pinlig», mens hans også ble omtalt som mannen som «ga nødrimet et ansikt».

Etter hvert begynte flere å mene at videoen var «befriende festlig» og «en gamechanger for Ap i valgkampen». Enkelte betrodde Twitter-følgerne sine at de hadde fått både Bøhler, hans svulmende treningsmuskler og sangen hans på hjernen. «I am a bøhlieber!» jublet én. I årene etterpå har Bøhler lagt ut flere låter og videoer på nettet. Nå er alle sangene samlet på et album.

Reggae og rock

Det gjenstår å se hvordan «bøhlieberne» og andre vil ta imot et helt album med Bøhler-låter. Når Dagsavisen spør om hvordan han vil karakterisere musikken sin, forteller han at plata består av noe reggae, noe rock og noen ballader.

Lørdag spiller altså Jan Bøhler på Kalbakken, der han vokste opp.

– Der kommer jeg til å prate litt om oppveksten min på Kalbakken og sånn. Jeg har fått tilbakemeldinger om at folk syns det er ålreit, at man forteller om bakgrunnen for sangene påscenen, sier Bøhler.

Mer fra Dagsavisen