Nye takter

Stormzy tar valget

Grime-artisten og Jeremy Corbyn-tilhengeren Stormzy sin oppfordring til unge om å registrere seg foran valget i England ga enorm oppslutning.

Det kan se ut som bortimot alt den britiske grime-artisten Stormzy involverer seg i, skaper engasjement blant de unge.

Den Mercurypris-vinnende rapperen, som ikke bare var den første svarte britiske soloartisten til å opptre under årets Glastonbury-festival, frontet nylig Time Magazine .Der ble han utpekt som en av neste generasjons innovative, unge ledere i magasinets årlige kåring, ved siden av Greta Thunberg.

Og ikke uten grunn: Angivelig får han også unge folk til stemmeurnene.

Les også Geir Rakvaag: Hva gjør vi når Boris Johnson liker punk, og punkens konge liker Donald Trump?

Engasjement

Like etter at Stormzy la ut en lengre post på Twitter og Instagram, der han fortalte om hvorfor han stemte Jeremy Corbyn, og samtidig oppfordret folk til å registrere seg for å stemme under årets valg, fikk valgregistreringa en enorm økning, på 236 prosent.

Les også: Labour bruker Snapchat for å nå unge velgere. Men de ligger bak De konservative

Ifølge en opptelling på nettstedet gov.uk, registrerte 366.000 personer seg for å stemme mandag 25. november. Dagen før var det 109.000. 150.000 av disse registreringssøknadene var fra personer under 25 år, mens 114.000 var mellom 25 og 34 år.

Les også: Trump photoshoppet sitt hode på Rockys kropp. Det fikk Twitter til å koke

Videre viser tallene at rundt tidspunktet Stormzy gikk ut med sin oppfordring mandag kveld, hoppet antall brukere på nettstedet for valgregistrering med nesten 40.000 personer – fra 8.296 til 47.920, skriver den britiske avisen Independent. Fristen for å registrere seg for å stemme gikk ut tirsdag.

Les også: Grime, lyden av det unge England

Grime4Corbyn

Stormzy, hvis egentlige navn er Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr, har også signert et åpent brev som støtter Labour, publisert i The Guardian samme mandag, den 25. november.

Brevet er signert den gjenoppståtte «Grime4Corbyn» -bevegelsen, deriblant grime-artistene Kano, Akala og Professor Green. De skriver blant annet at de støtter Labour for å «stoppe økonomiske innstramningstiltak, og gjenoppbygge samfunnet vårt, for å kunne endre livene våre til det bedre».

I sin egen post på Twitter og Instagram skrev Stormzy blant annet «Jeg vil stemme på Jeremy Corbyn. Det er flere grunner til at jeg stemmer på ham, og jeg ville blitt værende her [på sosiale medier] hele dagen hvis jeg skulle begynt å liste opp alle sammen. Men de 26 årene jeg har levd, har jeg aldri stolt på politikere, stolt på at de kan være bærere av håp eller være rettferdige mennesker, slik politikere bør være. For meg er Corbyn den første mannen i en maktposisjon som er opptatt av å gi makta tilbake til folket, og hjelpe dem som aller mest trenger en hjelpende hånd.»

Les også: En enkel måte å redde litt av kloden på, er å slutte med e-poster som «topp, takk!»

«En skummel mann»

Artisten beskriver også statsminister Boris Johnson som en «skummel mann som ikke er til å stole på».

Fra før er Stormzys erklæring «Fuck Boris» på en av hans siste singler «Vossi Bop» blitt et mye brukt slagord, deriblant av et ung protest-kollektiv av ikke-hvite kvinner som heter «Fck Boris», som jobber for å sparke ham ut av regjering, skriver blant annet The Guardian.

Twitter-vinner

At den unge rapperen engasjerer unge borgere fra en viss bakgrunn og hudfarge til å stemme faller ikke i god jord hos alle.

Den konservative politikeren Michael Gove (52) forsøkte å latterliggjøre Stormzy i et intervju på Talk Radio: «Jeg tror vi nok en gang vet hva Stormzys politiske synspunkter er, noe han gjorde ganske klart da han tok til scenen på Glastonbury iført en stikksikker vest», og refererte til vesten laget av kunstneren Banksy med Union Jack på.

Videre la Gove også til at Stormzy er en «langt bedre rapper enn han er en politisk analytiker».

Dette fikk Labours Angela Rayner (39) til å tvitre et svar: «Og Michael Gove er ræva på begge deler», hvorpå Gove svarte ved på dra en linje fra Stormzys egen låt «Shut Up»: «I set trends dem man copy».

Tweeten slo fort tilbake på Gove. En twitrer poengterte: «Gratulerer, dere har funnet Twitter-ekvivalenten til blackface».

Les også: Norske toppidrettsutøvere er sultne. I ordets opprinnelige betydning

«Stormzy-effekten»

Stormzys ytringer har ikke bare stor slagkraft innen politikk.

The Guardian skriver om «Stormzy-effekten» som har inspirert rekordmange svarte britiske studenter til å ville studere ved Universitetet i Cambridge, etter at rapperen gikk ut og ville gi to stipender for svarte studenter ved universitetet. Det resulterte i at 91 svarte britiske studenter har blitt tatt opp som førsteårsstudenter ved starten av studieåret i år. Det er en økning på nesten 50 prosent sammenlignet med fjorårets 61 studenter. Cambridge har selv kunngjort at det er satt ny rekord i antall svarte, asiatiske og minoritetsetniske studenter som ble tatt opp som førsteårsstudenter i år.

Biografisuksess

Som om ikke det er nok, går det også bra for artistens nystartede forlag, #Merky Books, som utga rapperens første biografi, «Rise Up», skrevet sammen med den 25 år gamle forfatteren Jude Yawson. Forlaget vil fremme unge britiske forfattertalenter, og er en del av musikerens voksende #Merky-imperium. Dette inkluderer også et plateselskap og en musikkfestival. Og «Stormzy-effekten» vil trolig fortsette når han utgir sitt etterlengtede andrealbum «Heavy is the Head», med blant andre Ed Sheeran på gjestelista. Det skjer forresten dagen etter valget i England, som er 12. desember.

Mer fra Dagsavisen