Nye takter

Stjerne med soul i sikte

Adam Douglas er favoritt til å vinne finalen i Stjernekamp lørdag. Norskamerikaneren har imponert over et bredt spekter av sjangere i høst – men aller helst vil han synge soul.

Bilde 1 av 2

Stemmen til Adam Douglas runger i den gamle flyhangaren på Fornebu under prøvene. Den store stemmen fra Oklahoma står på scenen og framfører «False Alarm» – Matoma-låten som tilhørte EDM-sjangeren, men blir ruvende soul når Adam Douglas synger den. Han var en av de minst kjente deltakerne før sesongstart, men er bookmakernes favoritt til å stikke av med seieren i finalen mot Didrik Solli-Tangen i morgen.

Dyp soul

I lørdagens finale kan deltakerne synge en selvvalgt sang. Adam Douglas gjør det ikke lett for seg selv når han har valgt «Try A Little Tenderness». Mest kjent med Otis Redding, soulsangeren som omkom i en flyulykke for 50 år siden.

– Egentlig vil jeg helst synge soul. Da syntes jeg at jeg måtte ta en dyp soullåt i finalen. Nå bestemmer jeg. Da blir det min greie, sier Douglas. Som med dette legger lista svært høyt for seg selv?

– Det kan du si. Men Otis er min vokale helt. Han sang ikke finest, ikke alltid helt reint, men han er en stemme jeg alltid tror på. Låten kommer egentlig fra 30-tallet, den har vært gjort av Frank Sinatra og Aretha Franklin og veldig mange andre, men det var med Otis Redding den ble mest kjent. Den har ikke et ordentlig refreng, bare et stort oppbyggende crescendo. Dette handler om følelser, og hvordan man leverer. Stjernekamp skal handle om å flytte grenser, mener Adam Douglas.

Ble forelsket

Adam Douglas’ forbindelser til Norge oppsto da han via et felles management ble spurt om å steppe inn som sanger i gruppa Woodleg Odd for en turné sommeren 2007. Han satte seg på flyet til Vigra utenfor Ålesund, rakk en kjapp tur innom jazzfestivalen i Molde for å se Steely Dan, og dro rett videre til festivalen Rock Weekend i Bremanger i Sogn og Fjordane for sin første konsert med gruppa. Rock Weekend er en liten, entusiastisk festival som i tidenes løp har hentet navn som Los Lobos og Uncle Tupelo til havgapet på Vestlandet. På sin første konsert i Norge ble Adam forelsket i Kristin, som sto foran scenen. Han dro hjem igjen, solgte det meste han eide, pakket resten i to «amerikakofferter», og siden har han vært her. Eller, her og der, som det vel heter om noen som har fartet så mye rundt og spilt som Adam Douglas.

– Jeg har spilt over alt. Bryllup, begravelser, på kjøkken og på do. «Paid my dues», som det heter, det har jeg gjort. Nå får jeg lov til å leve drømmen, sier han.

Douglas ga også ut et album med Woodleg Odd i 2009. Han har også gitt ut et med High Red i 2013 (ei gruppe han fortsatt spiller med), og et soloalbum i 2015. På dette er også låten «I Once Was An Honest Guy», som han har med fra sitt eget repertoar til finalen lørdag.

Nye utfordringer

Adam Douglas har visst at han kunne synge siden han som åtteåring tilfeldigvis havnet på en audition for en skolemusikal hjemme i Oklahoma. Han forsøkte seg med en «cowboysang» som heter «Pony Express» og fikk hovedrollen. Etter hvert ble han veldig interessert i musikk.

– Jeg har alltid vært opptatt av hvor musikken jeg liker kommer fra. Da jeg var 15 hørte jeg mye på Jimi Hendrix og Eric Clapton. Så begynte jeg å lure på hva de ville hørt på. Så jeg gikk tilbake og fant fram til Bob Dylan, Muddy Waters, Howlin Wolf, Son House og sånne ting.

– Jeg har alltid hørt mye på soulmusikk. Den har alltid vært der. Donny Hathaway, nærmest sukker Douglas henført.

– Men Frank Sinatra hadde verdens beste timing. Alle liker stemmen hans, men jeg liker den på grunn av timingen. Og låtskrivere som Tom Waits og Bob Dylan. Jeg er litt «old school». Solomaterialet mitt er en blanding av alt dette, soul, blues, jazz, country og gospel. I dag skal man helst være plassert ett sted, men jeg liker å blande alt.

– Kanskje er det derfor du har klart seg så godt gjennom alle de forskjellige utfordringene i Stjernekamp?

– Ikkje sant? Det er the name of the game, sier Douglas, på sin utmerkede blanding av bremangerdialekt og amerikansk.

– Her har det vært nye utfordringer hver uke. Jeg er komfortabel med mye. Storband eller country, det føles trygt.

Fort utsolgt

Adam Douglas hadde booket spillejobber utover høsten uten å ta hensyn til at han kom til å bli opptatt hver lørdag:

– Jeg trodde aldri jeg skulle nå så langt som til finalen. Jeg måtte gjøre noen av jobbene, mens andre ble avlyst, forteller han

Nå blir det bare noen få konserter til før jul. Han er på Vulkan Arena i Oslo 3. november. Allerede utsolgt. En konsert kalt «An American Holiday with Adam Douglas» i Nordstrand Kirke 16. desember ble så fort utsolgt at det måtte settes opp en ekstrakonsert. Som solgte ut på et par timer. Dette er ikke bare en vanlig julekonsert, understreker han.

– Egentlig er det vinterkonserter. Sanger om alt som handler om vinter, til og med jul. Med mye jazz og soul, sier han, og lover full blåserrekke på scenen.

Adam Douglas kommer tilbake med en hel turné til vinteren, festivaler til sommeren, og kulturhus til høsten. Og et nytt album også.

– Jeg skal legge Norge flatt i 2018, sier Adam Douglas, som allerede er annonsert på OverOslo 21. juni.

Mer fra Dagsavisen