Fra kveldens julekonsert med Ibou Cissokho, Bugge Wesseltoft, Sol Heilo og Ellen Andrea Wang.

Sterk musikkjul på TV

I kveld er det julekonsert med Bugge Wesseltoft på NRK1. Uvanlig mange musikkprogram følger etter gjennom hele jula.

 

Du tror det nesten ikke før du ser det: NRK sender en rekke musikkprogrammer i jula. Noen til og med egenproduserte, i tillegg til et par av høstens mest sentrale musikkfilmer fra utlandet.

Snø på pianoet

Bugge Wesseltofts julealbum «It’s Snowing On My Piano» er en av de store julefavorittene hos det norske folk. Kveldens TV-konsert begynte som en plan om å feire 20-årsjubileet til dette albumet, men tok fort nye veier.

Nå begynner det med at Wesseltoft spiller «In Dulci Jubilo» helt alene, før en rekke gjester kommer inn i bildet, og understreker mangfoldet i musikken: Ibou Cissokho fra Senegal på kora, Sidiki Camara med en tradisjonell sang fra Mali, Ellen Andrea Wang på sang og bass, kvederen Øyonn Groven Myhren, Anne Hytta på fele, Sol Heilo fra Katzenjammer og rapperen som kaller seg Skranglebein. Det burde bli en mangfoldig forestilling.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Kalvik-jubileum

NRK har i senere år sendt slike egenproduserte julekonserter etter tradisjonsrike «Kvelden før kvelden» lillejulaften. I år går denne tida til «Juleglede i Nashville», der amerikanske countryartister synger jula inn.

For dem som synes dette blir for amerikansk kommer fjorårets konsert med Odd Nordstoga i reprise flere ganger. Og Kurt Nilsen med Kringkastingsorkesteret. Før Bugge Wesseltofts konsert i kveld blir det en time der 70-årige Finn Kalvik ser tilbake på 50 år som artist, i et nytt intervju med Ingrid Gjessing Linhave. NRKs arkiver er fulle av klassisk Kalvik, så dette har alle muligheter til å bli en fin feiring av jubileet.

arkiv101_PIC-KOID26008

George Michaels frihet

To andre musikkfilmer som har vært rosende omtalt her i avisen i høst kommer også på NRK nå. På ettårsdagens for hans død 25. desember sender NRK2 «Freedom», hans egen dokumentarfilm om sitt liv.

Den var bare dager fra å være helt ferdig da han døde i fjor, og ble svært godt mottatt da den ble sendt i Storbritannia i høst. Filmen er en ganske så trist historie, med sterk vekt på ensomheten på toppen av popen.

Her er en rekke framstående artister som snakker, men altså mens subjektet fortsatt var i live, slik at filmen er uten de mest sentimentale stundene den ellers kunne fått. Dokumentaren etterfølges av et timelangt konsertopptak fra London i 2008.

Les også: Rakvaag om George Michael: Kampen mot fordommene

Dylan og Jesus

Bob Dylans kristne periode rundt 1980 er blitt rehabilitert i høst, med utgivelsen av plateboksen «Trouble No More». Den dyreste utgaven av boksen inneholdt også filmen av samme navn, med Dylan, band og kor i sin aller beste form. Denne vises på NRK 2 i kveld. Her er også en rørende versjon av «Abraham, Martin & John», med sangeren selv bak pianoet i duett med sin daværende kjæreste Clydie King. Sangene er bundet sammen av skuespilleren Michael Shannon i rollen som predikant. Han huskes som religiøs fanatiker i «Boardwalk Empire», men har her en mer oppbyggende funksjon, der han forsterker budskapet i Dylans sanger gjennom mer tradisjonell forkynnelse.

arkiv101_PIC-KOID23008

Aurora og a-ha

Senere i jula, 28. desember, kan vi se Aurora i Nidarosdomen, i en spesiell konsert med hennes faste band, men også med TrondheimSolistene, Oslo Fagottkor, organist Petra Bjørkhaug og harpist Ruth Potter. Det blir Sivert Høyem på Akropolis, 25-årskonsert med D.D.E. og 20 år med Vassendgutane.

Fra utlandet kommer også en dokumentar om 75-årsjubilanten Barbra Streisand, Bruno Mars-konsert fra New York, en konsert der Andrea Bocelli synger filmmelodier, og et nytt juleshow med Gwen Stefani, som allerede har hatt premiere på lineært TV, men som i likhet med de andre omtalte programmene kommer i repriser, og ligger på NRKs nett-TV.

Også verdt å nevne er at de over i TV 2 sender dokumentaren om a-has «Unplugged»-opptreden fra Giske i sommer i reprise 22. desember – først en liten time fra forberedelsene, så en snau time fra selve konserten. Der de dessverre har klippet bort gjesteopptredenen til Ian McCulloch med «The Killing Moon», men ellers viser bandet i sin beste form.