Aurora Aksnes, fra Os utenfor Bergen, har bare gitt ut to låter offisielt så langt. Men i morgen går det an å høre mer av henne på Øya.

Stadig større gjennombrudd

Da hun fikk en forbildepris under Bylarm, var hun ikke gammel nok til å komme inn på utdelingen. Nå er Aurora Aksnes 18, og et av de største nye navnene på ­Øyafestivalen.

Alt har gått fort framover for Aurora Aksnes det siste året:

- Jeg har ikke opplevd noe annet enn dette. Jeg har ikke noe å sammenligne med, så jeg tenker ikke så mye over det. Jeg har bare måttet forte meg med å utvikle meg, i takt med oppmerksomheten. Så det er bare å jobbe videre, sier hun foran helgens opptreden på Øya.

 

Stor oppmerksomhet

Allerede på Bylarm i vinter fikk Aurora Aksnes en pris på 50.000 kroner fra Norsk musikkråd for å være et godt kvinnelig forbilde i bransjen. Men da prisen skulle deles ut fikk hun problemer:

- Det var så vidt jeg kom inn på Rocke­feller. Vi sleit litt, men det gikk bra til slutt. Nå kommer jeg i alle fall inn på Øya, sier Aksnes, som skal på scenen lørdag ettermiddag.

Vi ser noen paralleller mellom Aurora Aksnes og Emilie Nicolas, som opptrådte på Øya med stor suksess onsdag. Begge har bare et par låter offentlig tilgjengelig, men de regnes som to av Norges aller mest lovende artister i 2014. Begge fikk stor oppmerksomhet på Bylarm i vinter, og Dagsavisen måtte nøye seg med å oppleve konsertene deres fra lange køer utenfor.

- Det var veldig usikkert om jeg skulle gjøre Bylarm. Jeg fikk bandet mitt i midten av januar. Vi hadde ikke øvd så mye, og var ikke helt klare. Men vi gjorde det likevel. Det er jeg veldig glad for. Jeg hadde aldri opptrådt med band, så det var veldig spesielt. Jeg ble overrasket på alle måter. Over at det gikk så bra, at jeg ikke besvimte på scenen. Bylarm sparket det hele i gang for meg, sier Aurora Aksnes.

 

Sint først

Hun begynte å spille da hun fant et keyboard på loftet hjemme. Søsteren hennes hadde brukt det før, men hun sluttet, og Aurora Aksnes savnet lyden i huset.

- Jeg begynte å lage pianosanger, klassiske sanger uten tekst, mens jeg var veldig liten. Så begynte jeg å skrive små historier. Jeg elsket å skrive historier, på norsk. Da jeg var ni, begynte jeg å sette musikk og historier sammen på engelsk, forteller hun.

Det første gjennombruddet til Aurora Aksnes kom da ei venninne la ut låten «Puppet» på NRKs Urørt. Like etter var den Ukas Urørt.

- Jeg spilte inn sangen for å gi den til faren og moren min til jul. Så hørte venninnen min den, og så var den plutselig ute. Jeg ble litt sint først. Jeg syntes det var rart at folk fikk høre noe så privat. Men jeg sluttet fort å være sint. Nå er det OK at det hendte, synes hun.

Samtidig, et annet sted, oppdaget også Geir Luedy i managementet Made Aurora Aksnes. Luedy, tidligere frontmann i Chocolate Overdose, var også den første som spilte inn Susanne Sundfør og Monica Heldal, før noen andre hadde hørt om dem.

- Han fikk se en video der jeg sang på en skoleavslutning på ungdomsskolen. Det var en av mine første opptredener. Jeg er veldig inspirert av Bob Dylan, så jeg sang en veldig lang sang med gitar, og jeg kan ikke egentlig spille gitar. Han likte stemmen min, og så fikk han også høre «Puppet», som ble lagt ut noen dager etterpå.

Nå skriver Aksnes nye sanger sammen med profesjonelle låtskrivere i London og Berlin. En annen måte å jobbe på enn å gjøre alt selv hjemme?

- Jeg tror det er viktig å skrive med andre av og til. For å utfordre seg selv og forsvare egne ideer. Det er rart, men jeg lærer mye av det. Til å begynne med var jeg veldig beskjeden mens vi sam­arbeidet. Sangene ble bare en sang med min stemme på. Men nå vet jeg mye mer om hvem jeg er.

 

Klar for øya

- Når få vi høre flere av sangene dine?

- Min første plate kommer ut neste år. Vi får se om det blir en EP eller et album. Jeg har mange sanger på lur, men begynner å planlegge hvordan de skal høres ut i september.

I morgen ettermiddag kan i alle fall noen flere av sangene hennes høres i levende live på Øya.

- Jeg er veldig glad for å komme til Øya. Det er en av festivalene jeg har hørt veldig mye om, så det er veldig stas. Vi har øvd masse, så nå er vi klare, sier Aurora Aksnes.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

 

Øya i dag, fredag

Dagsavisen anbefaler:

Röyksopp & Robyn, 20.55. Spiller sannsynligvis hvert sitt sett først, og sammen fra albumet «Do It Again» til slutt.

John Wizards, 15.35. Eklektisk sørafrikansk elektronika, som hørt på et av fjorårets mest forunderlige vidunderlige album.

I Was A King, 15:40. Dynamisk popmusikk, sanger fra et av årets beste norske album, «Isle Of Yours».

Deafheaven, 16.25. Svart amerikansk metall med uforklarlig poptwist.

Store P, 16.25. Norsk rapper med et storveis tekstunivers. For han vil ikke være i din verden nei, han har sin egen.

Neutral Milk Hotel, 18.05. Gjenforente kulthelter fra 90-tallet.

Neneh Cherry, 18.10. Et lenge etterlengtet comeback fra sterk og særpreget sanger.

Joey Bada$$, 19.05. New York rap møter heftige beats.

Highasakite, 19.10. Et av landets ledende band, nå med enda større festival­erfaring.

Dagens Ungdom, 20.00. Særegne sanger fra et av sommerens fineste album. Dagens varmeste anbefaling.