Annonse
Spoek Mathambo blir et av de mest fargefulle innslagene på Oslo World. FOTO: OSLO WORLD

Spøkefulle beats

Han skal velte dansegulvet under Oslo World. Sørafrikanske Spoek Mathambo er ulikt alt annet du har hørt.

Annonse
Nye takter

 

5

Spoek Mathambo

«Manzi Beat Code»

Teka Records

Spoek Mathambo har gitt ut sitt første album på fem år. Som nytt materiale fra en av Sør-Afrikas desidert mest spennende produsenter og artister, blir «Manzi Beat Code» møtt med skyhøye forventninger. Det er lett å forstå om du har hørt hans beksvarte, distinkte versjon – for ikke si visjon – av Joy Divisions «She’s Lost Control». Tung av symbolikk, med skrekken lurende bak gravsteinene i videoen, er den et glimrende bevis på hvordan Mathambo bruker innovative beats, tepper av galskap og en vokal breddfull av symbolikk.

Les også: – Vi var ungdommer i et krigsherjet land

Som pioner innen afrikansk elektronisk musikk er han kjent for å skape kontroverser gjennom å mikse høyoktan, dansbar hip hop og det han selv har døpt «township tech» med tekster som like gjerne dukker ned i det vulgære som i det politiske. På «Manzi Beat Code» har han med seg en rekke sangere, produsenter og gjestemusikere – blant dem lærlinger av ham selv som Fantasma og Loui Lyndn – som er med på å skape et lydbilde langt rikere og mer variert enn på noen av hans foregående plater. Det er fortsatt mørkt og kjølig, men også skarpt lekent med gjentakende, suggererende partier og beats som finner nye veier ut fra et sørafrikansk lydbilde som er gjenkjennelig både i tradisjonell og moderne forstand.

Les også: Aktivisme på blodig alvor

Likevel er det helt og holdent Spoek Mathambo, og aldri har han vært så oppsatt på å snu dansegulv på hodet. I andre låter går det roligere for seg, som «Landed» og hans helt egne «No Congo, No Cellphones», hvor han går rett i strupen på rovkapitalismen og utbyttingen av fattige, mens han på «Spoek Mathambo International Airport» gir til kjenne hvilket forhold han har til grenser. For å si det slik, det er som med musikken hans, hvor alt er lov og til å brytes.

Spiller på Blå 2. november

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

 

 

Annonse