Splittelse i fanklubben

VOLUM 11: Verden kommer til å gå videre selv om Gerard Love slutter i Teenage Fanclub.

 

Musikken har sine egne ekkokammer i dagens sosiale medier. Der får vi veldig mye informasjon fra dem vi deler musikksmak med. I mitt tilfelle sånne som liker god musikk. Sånn så det en stund ut som om verdens ende var nær: Gerard Love forlater Teenage Fanclub etter nesten 30 år. Hvordan skal man snakke med barna om dette? Så hørte jeg med dem senere på dagen, om ryktene hadde gått i skolegården også, men da så de bare dumt på meg.

Teenage Fanclub er et usedvanlig heldig band på den måten at de har vært tre som har delt på å synge og skrive låter. For meg var Gerard Love den viktigste. Det var han som skrev «Ain’t That Enough», denne varme, gode sommersangen som høres ut som den endelige perfeksjoneringen av popmusikk. Han komponerte også «Sparky’s Dream». Den alle beste låten fra hele 1995. «That summer feeling/Is gonna fly/Always try to keep the feeling inside», sang Gerard Love. Enda en strålende følelse av sommer der, altså, som er verdt å minnes nå som enda en sommer er over.

Les også: Popstjerner med foto-skrekk

Utallige ganger er det blitt påpekt at Teenage Fanclub høres ut som en gjeng som aldri kom lenger enn til B i platebunken – med sterke ekko av Beatles, Beach Boys, Big Star, Badfinger og ikke minst The Byrds i sangene sine. – Å sammenligne oss med disse er helt riktig, men å kritisere oss for det er komisk. Men i 2003 er det vel gammeldags å spille gitar og synge i kor, sanger med vers og refreng, sa Gerard Love i forbindelse med utgivelsen av samlealbum i, eh, 2003 må det vel ha vært. Jeg spurte om hva som var hans favoritt blant alle verdens samlealbum. Han trakk fram «Roadmaster», en samling med innspillinger av Gene Clark fra begynnelsen av 70-tallet. Gerard Love skrev også sangen som heter «Gene Clark», men som minner mer om Neil Young. Han skrev imidlertid ikke sangen som heter «Neil Jung», som kom fra Norman Blake. I en egen pressemelding antyder Gerald Love at årsaken til at han gir seg er flyskrekk, i forbindelse med konserter i Australia og på New Zealand på nyåret. Akkurat som en av grunnene til at Gene Clark sluttet i The Byrds.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

– Vi kommer fortsatt til å spille gitar og lage melodiske sanger, og fortsette som vi har gjort så langt. Det kan være godt å se tilbake på mange som har hørt omtrent likt ut fra begynnelse til slutt. Altfor mange kommer til et punkt der de mister alt de hadde, fordi de har gjort et mislykket forsøk på å gjøre noe helt nytt, mente Gerard Love. Og Teenage Fanclub har fortsatt å gi ut glimrende album, riktignok med stadig lenger mellomrom.

Vi skal ikke overdrive sorgreaksjonene. Gerard Love er ikke død. Han lagde et fint album med gruppa Lightships, som også spilte på Øyafestivalen i 2012, og kan sikkert markere seg igjen på egen hånd. Hans siste konsert med gruppa er på Electric Ballroom i London 15. november. Teenage Fanclub på Electric Ballroom. Bare ordene i seg selv høres helt perfekte ut.

Les også: - Jeg er både gammel og pissesur (Dagsavisen+)