Siri Stranger dro fra Drøbak til USA, men fant ut at musikken hun ville lage ble best her hjemme. FOTO: HANDOUT

Soulmusikk - nå også på norsk

Hun ble hentet til USA av Wyclef Jean, men reiste hjem for å være seg selv. Nå gir Siri Stranger ut et strøkent soulalbum på norsk. Kanskje det aller første soulalbumet på norsk.

Siri Strangers første album heter bare «Siri Stranger». Det ligger en påstand i tittelen, om at dette er henne. Derfor synger hun også på norsk.

- Jeg er glad i å ha en nærhet til språket, og er ikke så redd for å snakke direkte i sangene. Det gjelder alt i livet mitt. Jeg er ikke redd for hva andre mener. Det er blitt mer vanlig å synge på norsk nå, og mange rapper på norsk. Det er blitt flere som tør. Vi har kanskje fått bort litt av mindreverdighetskomplekset. Jeg har alltid vært veldig glad i norskspråklig musikk, og svensk. Jan Eggum er en av mine absolutte favoritter, selv om jeg ikke skriver tekster slik som ham, sier Siri Stranger.

 

Satte foten ned

Vi hørte først om Siri Stranger for snart ti år siden, da hun ble hentet til USA av selveste Wyclef Jean, og fikk kontrakt med selskapet hans. Det gikk ikke helt som hun hadde håpet.

- Jeg var ikke helt klar. Jeg syntes det var vanskelig å være der og gjøre ting jeg ikke kunne stå inne for. Jeg skulle gi ut en singel, men trakk meg fra hele greia. Det er vanskelig å framføre noe en ikke kan forsvare. Og bli laget til noe man ikke er. Hvis kritikerne vil ta meg nå står jeg i alle fall inne for hva jeg har gjort. Jeg har kontroll over musikken selv.

- Det finnes en video som ble spilt inn sammen med Wyclef Jean?

- Videoen var en ubehagelig opplevelse. For meg var det for mye spill på blondt utseende, og ikke noe jeg klarte å identifisere meg med. Jeg fikk angst for at folk skulle tro at jeg var den personen de så der. Jeg var ung, jeg fikk kontrakt med de store, og skulle gjøre som de sa, men jeg satte foten ned. Jeg begynte å skrive på denne norske platen, mellom sessions der jeg sang ting andre hadde skrevet. Sanger som jeg ikke viste til noen, men som var sånn som jeg ville ha dem. Jeg fant ut at jeg måtte begynne helt på scratch hvis jeg skulle bli tatt seriøst.

 

Tøffe år

Siri Stranger forteller at sangene på den nye plata også bærer preg av mange andre opplevelser de siste årene.

- Den er melankolsk, litt trist tekstmessig, jeg har forsøkt å holde plata der. Det har vært tøffe år, der mye har skjedd. Derfor har det vært viktig å ikke ta med for mange nyere sanger, men heller skrive for en ny plate etterpå.

- For det er en helhetlig stemning her. Du har ingen partylåter?

- Mange kunne nok tenke seg en mer uptempo låt for radio, men jeg har vært veldig tydelig på at jeg ikke vil tvinge fram noe som ikke er der. Det var viktig at denne plata ble sånn som dette. Den neste kommer kanskje til å ha flere glade låter.

 

Voksenpop

Siri Stranger spiller mange av instrumentene på albumet selv. Noen av de andre musikerne er kjent fra gruppa King Midas. Kan rockemusikere spille soul?

- Jeg kan ikke så mye om rock, men første gang jeg hørte King Midas ble jeg fan. Jeg elsker basslinjene deres. Men produsenten min er også samboeren min, så det har ikke gått helt knirkefritt, ler Stranger. Medprodusenten og samboeren er Per Vigmostad fra King Midas. Plateselskapet deres heter PS, et navn som kan være sammensatt av første bokstav i fornavnene deres, men som også kan stå for PopSoul.

Siri Stranger har forbilder som Mariah Carey, Sade, Whitney Houston, og produsentene L.A. Reid og Babyface, som regjerte innen r&b på 90-tallet. Hun har også hørt mye på jazz.

- Jeg ville nok kalt musikken min voksenpop. Men i Norge blir det kanskje definert som r&b med en gang en person synger på en viss måte. Jeg vet ikke helt hva jeg tenker selv om hvordan musikken er. Det er litt eget over den også, sier Siri Stranger. Før hun går tilbake til sin andre jobb, som grafisk designer, og lager en serie nye illustrasjoner for Svanemerket.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

 

Siri Stranger spiller på Jaeger i Oslo 10. mai.