Kultur

Sort messe

Det er en requiem-følelse over messen Ulver har laget.

Dagsavisen anmelder

MESSE

Ulver + Tromsø Chamber Orchestra

«Messe I.X - VI.X»

Jester Recordings

Denne uka ble det annonsert at det norske post-metal-bandet Ulver og de amerikanske drone-heltene SunnO))) skal gi ut album sammen i 2014. Dermed er det verd å minne om, sånn på tampen, at Ulver har stått for en av høstsesongens beste plater: «Messe I.X - VI.X» er en dels omarbeidet studioversjon av et bestillingsverk gjort med Tromsø Kammerorkester i fjor.

Her tar Ulver lange steg bort fra rocken og ut i den eksperimentelle, stramt komponerte samtidsmusikken. Formatet kler dem godt, de har ikke mistet noe av sin mørke tyngde, og det er en requiem-følelse over messen Ulver har laget.

Dette er ikke «rock møter klassisk», utgangspunktet er et verk lagd elektronisk og skrevet for strykere med ekstern hjelp, der Ulvers gjenkjennelige preg glir naturlig inn, for ikke å si, sniker seg fram i mørket. Bare vokalpartiene tipper over i det svulstige, ellers er dette alvorlig bra fra et band som etter 20 års virke stadig oftere tangerer virkelig storhet.

Åpningssporet «As Syri­­ans Pour In, Lebanon Grap­ples With Ghosts Of A Bloody Past» stiller spørsmål ved hva som er politisk musikk anno 2013, og selv om det er en instrumental, er det ingen andre norske band som har kommet med et så kraftfullt samfunnsaktuelt statement i år.