Nye takter

Sommer i byen

På den første offisielle sommerdagen kommer gruppene Restore To Past og Label med perfekt gitarpop for varme dager.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

Restore To Past

5

«Who You Could Be If You Could Be With Me».

Restore To Past

Label

4

«All City»

Safe & Sound

Restore to Past var et slags for-godt-til-å-være-sant-band, da de i 2014 ga ut et utmerket album som var lappet sammen etter ti års full forvirring. Selv om hovedmannen Kristian Romsøe antydet at det kom til å gå kortere tid til neste gang, så holdt vi ikke pusten mens vi ventet. Men miraklenes tid er tydeligvis ikke forbi, og fire år etter er Restore to Past blitt nåtid igjen.

Restore to Past holdt en fin konsert på Øya i 2015, forsterket med både Kaja Gunnufsen og ECM-saksofonisten Mette Henriette, men har stabilisert seg med ny besetning siden sist. Fortsatt med de overbevisende stemmene til søstrene Tora og Ragna Engstad i front.

«Who You Could Be If You Could Be With Me» er mer av det samme som på det første albumet. Den store gitarpopen, full av solfylt harmonirock, men masse referanser til fortida. Sånt fungerer bare når sangene er gode nok til å leve opp til denne fortida. På dette området viser Restore To Past en unik overbevisning.

###

Sangene «Fanclub» og «Elton» er store hyllester til gamle helter, den første tekstmessig, den andre i lyden, og i sistnevnte passer de også på å få inn et nikk til Gene Clarke, for å vise hvor skapet sto. Vi trenger noen som minner oss om sånt. Igjen, det er den sublime sangen for melodi, harmoni og stor lyd som tar Restore to Past det store skrittet ut av pastisjen, og inn i hjertene. De er rett og slett blitt et av Norges beste rockeband.

I det samme området finner vi gruppa Label. For dem som har ventet på mer harmonisk sommerrock er dette en god dag. Gruppa debuterte med «Oslo So Slow» i 2014, og «All City» representerer også byen på sitt beste. Også her kommer de popkulturelle referansene tett. Åpningslåten «Fay Wray’s Grave» handler om å besøke graven til hun fra King Kong-filmen. «Summer Went Wrong» beskriver et møte med Abba i Stockholm, uten at det gjør en sommer i seg selv.

Begge disse gruppene leker med fortida i både tekst og musikk, som en virkelighetsflukt, langt inn i angloamerikansk pophistorie. Kanskje ikke nyskapende, men godt å høre på. Det føles veldig luksuriøst å få to slike utgivelser på samme dag, selv om albumet til Label kanskje hadde tjent på å komme ut en annen dag enn Restore To Past.

Blant medlemmene i Restore To Past er Anders Møller. Albumet til Label er produsert av Trond Mjøen, som også er assosiert medlem. Begge var med i Euroboys en gang, en del av Oslorockens historie som disse gruppene tar utmerket vare på videre.

Label spiller på Musikkfest Oslo ved Blå lørdag 17.30.

###